Home » Авторски страници, политика

За изборния одит в Аризона и необходимия ремонт на “демокрацията”

2021.07.19 Няма коментари
Spread the love

.

На президентските избори миналата година Джо Байдън спечели в шата Аризона с преднина от 0,3 процента пред Доналд Тръмп. Става дума за разлика от около 10-11 хиляди гласа. За последните 70 години Байдън е едва вторият демократ, спечелил президентската надпревара в този щат. Тази победа стана причина за няколко следизборни одита и за оживени спорове, продължаващи вече много месеци.

Анкетата, проведена в края на март т.г., установи, че около 80% от републиканците в Аризона вярват, че е “имало сериозни измами на президентските избори през 2020 г. в САЩ”.

Подобни мнения се разпространяват и в цялата страна. Републиканците искат да се направят одити и в други щати (Джорджия, Пенсилвания, Мичиган и Уисконсин), така че това, което се случва в Аризона, е много важно.

Преди дни завърши проверката на 2,1 млн. бюлетини за гласуването в един от окръзите Maricopa County (Марикопа), където живее най-голямата част от населението с право на глас.

Щатския сенат реши да провери честността на вота, като преразгледа всички бюлетини за признаци на фалшификации.

Процедурата по проверката се излъчваше онлайн – 12 камери предават на живо 24/7 от мястото на проверката. Четири фирми са назначени за проверката на бюлетините, но водеща роля играе базираната във Флорида фирма Cyber Ninjas, собственост на Дъг Логан, за когото се твърди, че е поддръжник на Тръмп.

Демократите са притеснени. Генералният прокурор на САЩ Мерик Гарланд, назначен от Байдън, заяви, че проверката в Аризона трябва да бъде спряна незабавно, тъй като нарушава правата на избирателите. Той каза, че Министерството на правосъдието набира екип от адвокати, които да “проверяват” одитите в Аризона.

Довереното лице на Доналд Тръмп, адвокатът Сидни Пауъл, по прякор Kракен, вярва, че в Аризона ще бъдат открити около 100 000 невалидни или фалшиви бюлетини. Подобни съобщения се появяват и се опровергават в Интернет почти всеки ден. Това само влошава нервната обстановка.

Говори се, че Тръмп още вярва, че одитът в Аризона “може да отмени” резултатите от президентските избори през 2020 г.

Мненията до днес са крайно противоречиви и в медиите.

Припомняме, че одит, проведен през ноември 2020 г., непосредствено след изборите, не разкри сериозни нарушения, както заявиха представители на избирателните комисии на окръг Марикопа. Но експертите реагираха на резултатите от този одит с подозрение, тъй като при проверка на изчислителните машини не беше проверена валидността на бюлетините.

Допълнителни съмнения породи фактът, че инспекторите са подизпълнители на производителя на машини (Dominion), а окръжната избирателна комисия по време на изборите през ноември 2020 г. е нямала паролата за достъп до машини за гласуване с права за администриране.

„Това, което най-много притеснява експертите по изборите, е, че се разработва модел, който да подкопава резултатите от бъдещите избори“, пише либералната медия Talking Points.

Ето видео с информация за необходимостта на одита от май 2021 г.


А по-долу можете да видите и чуете разказа на Боб Хюз – управител на най-голямата печатница в Аризона за отпечатването на бюлетините в щата, преди премиерата на документалния филм The Dip Rig.

Според него, отговорните за изборите служители изобщо не се опитват да направят изборите честни и защитени от фалшифициране, тъй като последователно отказват всички мерки, които биха затруднили фалшифицирането на бюлетините. „Всичко, което би могло да осигури защита за изборите, беше спряно“, каза Хюз. И допълва: „Има само една причина, поради която те не искат да проверим и потвърдим резултатите от „най-сигурните избори в историята“, както те ги наричат. Само една е възможната причина. И тя се крие във факта, че самите те знаят, че това не са били “най-сигурните избори в историята”.

След изслушванията на одита в шатския сенат на Аризона мнението на републиканците е, че: “Тези избори бяха откраднати и всеки, който иска да знае истината, го знае.”

Демократите пък оспорват одита и допуснати грешки при провеждането му.

Във видеото долу може да чуете акценти от изслушването в сената на Аризона от изминалата седмица.


.

За какво става дума?

За дублираните бюлетини

Хиляди бюлетини или нямат серийни номера, или серийните им номера са нечетливи. Кен Бенет заяви, че е невъзможно да се определи дали бюлетината е дублирана повече от веднъж. По-рано Кели Уорд обяви 27 869 дублирани бюлетини.

За изборните машини

Според одита, е направена фиктивна проверка на оборудването. Сенатор Питърсън отбеляза, че има нужда от нова процедура за сертифициране.

Уязвимости в киберсигурността, липса на данни за събития в сигурността и подозрителни влизания. Бен Котън от CyFIR подчерта критичната необходимост от разследване на още данни, поради 4 причини:

а) Изборни нарушения през ноември, съобщено от областите Марикопа и Сос.

б) Екстремни уязвимости в киберсигурността: Последната актуализация и тест за зловреден софтуер и на операционната система е направена през август 2019 г., когато първоначално е инсталиран софтуерът Dominion. „Ще отнеме по-малко от 10 минути на хакер, за да получи достъп на системно ниво.“

в) Данните за събития по сигурността се връщат само до един месец назад. По дизайн дневникът за сигурност съдържа само 20 MB данни.

г) Подозрителни анонимни влизания. CyFIR е открил анонимни входни данни на системно ниво, които не следват нормалното поведение на Windows.

Освен това, изборните одитори отчитат, че окръг Марикопа не може да потвърди сигурността на избирателната система, защото само Dominion може да провери конфигурацията на ICP. Котън обяснява, че е невъзможно да тествате сигурността на избирателната система, ако не можете сами да проверите конфигурацията. CyFIR се нуждае от маркери за удостоверяване, съхранени в Dominion, за да провери конфигурацията на ICP.

За хартията на бюлетините

Калибрирането на бюлетините на много места е било неправилно, което може да доведе до неточно приписване на гласове. Областната изборна администрация заяви, че използва дебела хартия VoteSecure, за да ограничи пропускането. Екипът на Cyber ​​Ninjas, обаче, е намерил голям брой бюлетини на много тънка хартия. Бюлетините, отпечатани при поискване в избирателните секции в деня на изборите, имат най-сериозните проблеми с калибрирането. Засегнати са над 168 хиляди бюлетини от т. нар. #sharpiegate.

За избирателните списъци

Аномалиите в избирателните списъци засягат над 107 000 бюлетини. Дъг Логан „препоръчва да се проведе проучване“ въз основа на данни, анализирани от неговия екип. Например:

а) Има 74 243 бюлетини, изпратени по пощата, без ясен запис на изпращането им и защо са изпратени.

б) От гласувалите 11 326 души не са показани в списъците с избиратели на 7 октомври, но са изброени в базата данни на 4 декември 2021 г.

в) 3981 души, гласували в изборния ден, са регистрирани след 15 октомври, което е нарушение на щатския закон.

г) Около 18 хиляди души са гласували в изборния ден, но впоследствие са изключени от списъците.

За пощенските пликове

Окръг Марикопа не е изпратил изображения с образците с пликове, както се изисква от призовката им през януари.

Пълният доклад, който ще анализира базата данни със сканирания на бюлетини от деня на гласуване и други точки, се очаква в началото на септември. С една дума: може да минат няколко месеца, преди обществеността да научи резултатите от одита, който е завладял интереса на нацията. И споровете ще продължават.

А, който не се съмнява в избирателната система в САЩ, нека още веднъж погледне картината “Фалшификатори” на Ийстман Джонсън, нарисувана през 1853 г. И нека прочете още един текст на страниците на Еврочикаго, за изборните машинации през годините (вж. линк).

А, ако си мислите, че няма лесно решение на проблемите около изборите и гласуванията, то ще Ви посоча първото от няколко – това е въвеждане на явен вот (отначало за всички, които сами поискат това). Това искане сме отправили и към партии и институции в България (вж.линк).

А защо не се въвежда, след като той верно е служил на хората с хилядолетия, а тайният вот е отпреди век и половина, то моят отговор е много лесен:

Ако се разреши проблемът с изборите и се въведе явен вот, ще блесне пред нас с цялата си сила друг проблем – в демокрация ли живееем? Каква демокрация може да има, ако те е страх да гласуваш за човека, който заслужава да бъде избран?

И имам едно преедложение – нека вземем пример от движението МЕ ТОО. Щом можеш да осъдиш някого, че ти е направил неприлично предложение преди 20 години, и да поискаш милионно обезщетение, то защо до днес все още няма осъден за това, че те е насилил да гласуваш за определена от него партия?

#MeVoteToo

А може би Вие ще предложите по-интересен хаштаг?

Например #FreeVote или #OpenVote?

Манипулациите по време на избори и гласувания трябва да бъдат спрени!

Приемаме предложенията Ви на редакционния имейл на www.eurochicago.com.

 

Петър Стаматов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.