Home » Авторски страници, българи зад граница

Фестивал “Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост” в Прага

2021.07.20 Няма коментари
Spread the love

Уважаеми сънародници,

Имаме удоволствието да Ви поканим на фестивала „Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава”, организиран от Българска православна общност в Чешката република. Фестивалът се провежда под егидата на Общината на Прага 2, Министерството на културата на ЧР и Дома на националните малцинства. Медиален партньор е Český rozhlas Plus.

През тази година нашата организация чества 20 години от основаването си. В желанието си да Ви зарадваме и да отпразнуваме с Вас нашия юбилей, подготвяме по-мащабно събитие, включващо няколко културни изяви.

Нашият символ е Дървото на любовта и подадената ръка.

Според българската традиция, 17 септември е празник на милосърдието и съчувствието. На този ден всеки трябва да извърши добро дело, българските жени раздават хляб и плодове и всеки е добре дошъл в дома им. Ето защо, ако някой има нужда от „побутване”, за да започне да прави добрини – това е именно тази дата.

Подаването на „ръка за помощ” е заложена в основите на нашия фестивал и намира пряко изражение в работилниците (workshops) и томболите, които ще съпровождат изявите и ще бъдат с благотворителна цел.

Смятаме, че вливането на вяра, надежда, любов и мъдрост в живота на хората в това размирно време, е задължение и нелеко послание. Дървото от ръце, което виждате в началото на писмото, е именно символът на тази цел.

 

ИЗЯВИ, НА КОИТО ВИ КАНИМ:

11 септември, 10.00 – 21.00 ч.,

Zažít Americká jinak (Опознай “Америцка” различно)

Откриване на фестивала на датата, когато православна България чества празника на светиците София, Вяра, Надежда и Любов. Изявата ще бъде част от националното събитие, реализирано в рамките на Европейската седмица на мобилността под надслов “Zažít město jinak” (“Да опознаем градa различно”).

Нашето участие ще включва:

– workshop: участниците ще изградят символично дърво от подадени ръце;

– Участие на вокално трио „Plagiro“;

– Литературно кафе – салон от 17.00 ч. Авторско четене на творби на български автори;

– Приготвяне на традиционни български ястия, възможност за дегустация и закупуване; продажба на български вина; народен оракул; продажба на накити, картини, публикации и традиционна българска козметика от рози.

17 септември

Вернисаж на изложбата

„Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост – всичко, което ни сближава”,

галерия на Дома на националните малцинства, Прага 2

Участие ще вземат творци от различни националности, които творят в различни области на изкуството, живеят в Чехия и творчеството им отговаря на нашия замисъл и наградените творби от международния конкурс за рисунка, творчески текст (напр. стихотворение, есе, разказ), мултимедиална презентация или фотография, които символизират патронките на фестивала Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост.

25 септември, 10.00 – 20.00 ч.

Náměstí Míru

Вокални, фолклорни и други културни изяви; workshopy; дегустация на българска традиционна кухня и вина; народен оракул; продажба на накити, картини, публикации и традиционна българска козметика от рози, и др.

5 октомври, от 17.00 ч.

Дом на народните малцинства

Вернисаж на изложбата „Вяра, Надежда, Любов и Мъдрост –
всичко, което ни сближава”

Културна програма, включваща среща на творците и организаторите с посетителите, която ще закрие седмото издание на фестивала.

• video “VÍRA, NADĚJE, LÁSKA A MOUDROST – všechno to, co nás sbližuje” o.s. BULHARSKÁ PRAVOSLAVNÁ OBEC V ČR Výstava umělců Dům národnostních menšin… z 2015 je na You Tube – osobnost regionu.

www.youtube.com/watch?v=GwjXl8nyLKE/ autor. Rudo Vitkovic

www.facebook.com/groups/282713149064032

www.facebook.com/Víra-Naděje-Láska-a-Moudrost-všechno-to-co-nás-sbližuje246481155752775

Целта на проекта е да обогати пражкия духовен, културен и обществен живот с информация, свързана с България, и да съдейства за разбирателство между културите и народите.

Каним Ви и Ви очакваме, за да запазим и спомогнем за развитието на православната култура, да съхраним основните черти на нашата идентичност и културното наследство на Европа.

Ще се радваме, ако споделите информацията за събитието и поканите на него и свои близки и приятели.

С поздрав,

Силвия Кръстева, организатор

tel.:+ 420 724780183

[email protected]

————————————————————————-

* Организаторите си запазват правото на промени в програмата и се придържат
стриктно към противоепидемиологичните мерки, валидни за Чешката република.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.