Home » Авторски страници, политика

Служебният външен министър декларира приемственост във външната политика

2021.05.12 Няма коментари
Spread the love

Светлан Стоев. Снимки: МВнР

„Приемствеността на външнополитическата линия е характерна за дипломацията и мога да Ви уверя, че това ще бъде веруюто ми на служебен министър“, заяви новият служебен министър на външните работи Светлан Стоев, на церемония по предаването и приемането на поста от досегашния вицепремиер и външен Екатерина Захариева, съобщи пресцентърът на МВнР.

„Основното мото на новото правителство ще е почтеност, прозрачност и приемственост. Работейки толкова години в МВнР, и познавайки голяма част от колегите, Ви уверявам, че това ще важи с пълна сила“, каза Светлан Стоев. „Ще разчитам на помощта на всички за осъществяване на нашите приоритети, които няма да са нови“, допълни той.

Министър Стоев заяви, че с голяма част от същия професионален екип на министерството ще продължи линията на приемственост и защитата на националните интереси. „Ако някой очаква или се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, мога да го уверя, че не е на прав път“, подчерта той.

По отношение на политиката към Република Северна Македония Светлан Стоев изтъкна, че служебното правителство няма оторизация да променя рамковата позиция на България, която е приета с консенсус от всички политически сили в парламента. „Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи, ще бъде направено за продължаване на диалога. Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на Република Северна Македония. Те са много наясно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство“, каза той.

„Ние винаги сме били искрен приятел на Република Северна Македония и се надявам да продължим да бъдем. Убедена съм, че България е държавата, която повече от всички членове на ЕС иска Република Северна Македония да се реформира и да започне преговори, но това няма как да стане с цената на българския национален интерес“, подчерта и Екатерина Захариева.

Тя представи новия служебен министър и направи преглед на постигнатото по време на мандата си.

„Със Светлан Стоев имах удоволствието да работя като министър на външните работи – той е дългогодишен служител, с 35-годишен стаж в министерството, три пъти е бил посланик на Република България“, каза Екатерина Захариева. Тя припомни, че той е бил директор на Държавния протокол в най-отговорните председателства за България досега, включително по времето на председателството на страната ни на Съвета на ЕС през 2018 г., и му благодари за съвместната работа.

„Българската дипломация и администрация доказа, че България е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и да реализираме политики и да постигаме съгласие по важни за ЕС въпроси“, заяви Захариева.

Министър Стоев отправи благодарност към Екатерина Захариева за нейната работа, включително за откриването на нови посолства по време на нейния мандат.

„Основната функция на дипломацията е диалогът и създаването на контакти. Надявам се това да бъде приоритет и на следващия министър – да разширява, а не да затваря този обмен между държавите“, заяви Стоев.

Двамата министри направиха и съвместно изявление по повод ескалацията на напрежението в Израел и Палестинските територии. Те осъдиха продължаващите ракетни атаки и нападения срещу цивилно население и призоваха за деескалация и проява на сдържаност, отговорност и здрав разум от всички страни. Пълният текст на изявлението може да се види на официалния сайт на МВнР тук – https://mfa.bg/bg/news/29579.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.