Home » българи зад граница, Избрано

Босилеградчани протестираха на ГКПП „Олтоманци“

2021.05.05 Няма коментари
Spread the love

.

 Материал на ГЛАСПРЕС

Група граждани от Босилеград днес мирно протестираха в междинното пространство между ГКПП “Олтоманци” и ГП „Рибарци”, срещу Заповедта на Министерството на здравеопазването на Република България от 29-ти април, с която на практика не се променя нищо от предишната такава от края на месец януари тази година.

Протестиращите изтъкнаха, че не протестират срещу противоепидемичните мерки, според които в България може да се влиза с отрицателен ПСР тест, сертификат за ваксинация, бръз антигенен тест, уверения за преболедуване или 10-дневна карантина, а срещу разпоредбата да влизат и излизат от България не на ГКПП „Олтоманци”, а на ГКПП „Калотина”, което означава да пътуват допълнителни 300 км. Тази мярка на практика постави гражданите на Босилеград в много неудобно положение.

След 30-ти април сред гражданите на Босилеград се повиши напрежението, очакванията и обещанията за облекчения на част от мерките не се получиха, което допълнително усложни ситуацията. Повечето от засегнатите хора са и с българско гражданство и не могат своевременно да си погасяват основните задължения, като плащане на данъци, смяна на изтекли лични документи, сметки за телефони, гражданска отговорност, технически прегледи на коли, регистрации и пр.

Българските сдружения над една година сигнализират и се обръщат с писма до Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и Омбудсмана на Република България. Беше организирана и подписка, под която се подписаха 1300 граждани, които настояваха за решение на този проблем.

Протестиращите настояват в точка 12 от Заповедта, в която са изброени ГКПП-ове, през които може да се влиза в България, да се добави и ГКПП „Олтоманци”. Както разбрахме, протестите ще продължат и занапред, докато не се получат исканията им.

ТВ-екипи на НОВА и БТВ, изпратени специално да отразяват протеста, също не успяха да минат на ГКПП „Олтоманци”, защото трябваше да се връщат за България през Калотина.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.