Home » Авторски страници, българи зад граница

Български Великден в Ричмънд, Вирджиния

2021.05.05 Няма коментари
Spread the love

.

Великденско празненство в Спрингфилд парк в Ричмънд

Българска академия в Ричмънд с нейното Българско неделно училище „Климент Охридски“ организира празнуване на православния Великден в един от парковете в Ричмънд, Вирджиния. Това стана възможно, след като в щата Вирджиния бе разрешено събиране до 100 човека на открито.

В прекрасния, слънчев неделен следобед на Великден (2 май 2021 г.), в 15:00 ч., в Спрингфилд парк започнаха да се събират на едно място множество българи с различна възраст, пол и професионална ангажираност, но с една цел – да отпразнуват заедно най-хубавия християнски празник, Възкресение Христово! Звучене на българска фолклорна музика посрещаше гостите.

Но никой от тях не идваше с празни ръце. Всеки носеше по нещо, което да сподели с другите за общото празнуване – салати, предястия, кюфтенца, козунак, яйца, баници… Българското неделно училище беше осигурило вкусно печено агне, сумата за което дари Аксиния Илиева, собственичката на най-успешното ателие за корекция на облекла в града, спечилило за последните две години наградата за най-добро обслужване.

Специален гост на великденското празненство беше административният директор на вашингтонското българско училище „Христо Ботев“ и заместник-директор на Асоциацията на българските неделни училища в Америка, г-н Бойко Антонов, който проведе беседа и интервю с възпитаниците на неделното училище, за любовта им към българския език и желанието им да изучават българските обичаи и традиции.

По стар български обичай всички деца направиха борба с великденските яйца и най-щастливи бяха тези, които имаха борец. Последва и „лов“ на яйца за най-малките, които изпълниха с детски смях и глъч парка, в надпреварата им за събиране на повече яйца.

Великденският дух и доброто настроение царяха навсякъде. Празненството продължи до затваряне на парка, със смях, приятелски разговори и звучене на българска мелодична музика.

Всички гости си тръгнаха с усмивка, заредени с положителни емоции от прекрасно отпразнувания Великден в парка и с благодарност към Българското неделно училище „Климент Охридски“ за поканата и добрата организация.

Повече информация за училището, може да бъде намерена на неговата Facebook страница: Richmond Bulgarian Academy / Българско неделно училище „Климент Охpидски“.

.

Текст и снимки:

Офелия Цицкова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.