Home » Авторски страници, българи зад граница

Българите от Босилеград трябва да обикалят 300 км, за да влязат в България

2021.05.01 Няма коментари
Spread the love

Настина е възмутително! Съгласно ей тая заповед (вж. тук), българите от Босилеград, от които не малко са с българско гражданство, временно или постоянно местожителство, не могат да влязат в България на ГКПП „Олтоманци“, а трябва да обикалят допълнителни 300 километра през Калотина!

В т. 12 от тази заповед поименно са изброени ГКПП-тата, през които може да се влезе в България с отрицателен ПСР тест: „12. Лицата по т. 1, 3, 5, 6, 8 и 10 се допускат на територията на Република България през следните гранични контролно-пропускателни пунктове (ГКПП): ГКПП „Аерогара Бургас“; ГКПП „Аерогара Варна“; ГКПП „Аерогара Пловдив“; ГКПП „Аерогара София“ (Терминал 1 и Терминал 2); ГКПП „Пристанище Бургас“; ГКПП „Пристанище Варна“; ГКПП „Видин“; ГКПП „Връшка чука“; ГКПП „Дуранкулак“; ГКПП „Гюешево“; ГКПП „Илинден“; ГКПП „Калотина“; ГКПП „Капитан Андреево“; ГКПП „Капитан Петко войвода“; ГКПП „Кулата“; ГКПП „Лесово“; ГКПП „Маказа“; ГКПП „Малко Търново“; ГКПП „Оряхово“; ГКПП „Русе“ и ГКПП „Сомовит-Никопол““

ГКПП „Олтоманци“ го нямаше и в предишната заповед, няма го и в сегашната! А се намира само на 12 км от Босилеград! И това продължава четвърти месец! Да поясня още един път. Вие можете да си имате отрицателен ПСР тест, медицински документ, че сте ваксинирани или преболедували КОВИД-19. Това няма значение. На ГККП „Олтоманци“ няма да Ви пуснат, защото в Министерството на здравеопазването така са преценили. Трябва да обиколите стотици километри, за да влезете в България през ГКПП „Калотина“ или „Връшка чука“. Не, че не са осведомени какво означава това.

КИЦ „Босилеград“ многократно е писал, че тази забрана, в условия на пандемия, обрича българите в Босилеград на хуманитарна катастрофа. Има писма в деловодствата на Министерствата на здравеопазването и на външните работи, до националния омбудсман и нищо! Ако Ви се налага да отидете от Босилеград в Кюстендил, а не сте пограничен работник, вижте на приложената карта по какъв маршрут трябва да минете.

Тая проклета граница се е минавала и когато се е налагало да се прескачат вълчи ями, и когато се е стреляло на месо, но сега, по време на пандемията, не може! Поне да я бяха изкоренили, ама не – новозаразените в Сърбия и България са приблизително на едно ниво. Нито нас ни опазиха от тях, нито те се опазиха от нас!

 

Иван Николов,

КИЦ „Босилеград“

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.