Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на Левски в Чикаго, София и Карлово

2021.02.19 Няма коментари
Spread the love

.

На 18 февруари в две български православни черкви в Чикаго – “Св. София” и “Св. Иван Рилски” бяха отслужени панихиди за Васил Левски. Пред бюст-паметника на Левски в Чикаго беше положен венец. Цветя и венци бяха положени и пред паметниците на Апостола на свободата в София и Карлово.

Пред паметника на Левски в Чикаго

Вчера в българската черква “Света София” в Чикаго бе отслужена панихида за душата на Васил Левски. Организациите “Българика”, Братство “Хайдути”, МПО “Пирин” и “Живи корени” в Чикаго отбелязаха заедно 148-годишнината от обесването на Апостола на свободата.

След панихидата в храма “Света София” Камелия Попова произнесе кратко и вълнуващо слово за трагизма и величието в живота на Апостола.

Панихида за Левски бе отслужена и в другата българска черква в Чикаго, “Св. Иван Рилски Чудотворец”.

Момент от панихидата за Левски, отслужена от отец Димитърв в храма “Св. Иван Рилски”

След почистване на бюст-паметника на Левски, бяха поднесени цветя и венец с думите “Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!”. Бе отдадено едноминутно мълчание в памет на Апостола.

Ето какво пишат организаторите за честването на Васил Левски:

“На 18-ти февруари Братство “Хайдути” в Чикаго и България, “Българика” (Bulgarica) – Чикаго и “Живите корени” (Living Roots) – Чикаго на Камелия Попова, а също и МПО “Пирин” – Чикаго почетохме паметта на великия Левски!

Пред паметника на Левски в София

Както и в предишни години, организирахме панихида за Апостола и поставихме цветя и венци в Чикаго, София и Карлово.

Без да следваме някакви политически цели и без да бъдем фалшиви подлагари и контролирани “патреоти”… каквито никога няма да бъдем, преди или след избори!”

Пред паметника на Левски в Карлово

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.