Home » Авторски страници, българи зад граница

Честване на Левски в Босилеград. Онлайн среща

2021.02.20 Няма коментари
Spread the love

.

Мерките за защита от Ковид-19 (не) попречиха отбелязването на 19 февруари в Босилеград

Тази година отбелязването на паметта на Апостола в Босилеград се проведе по необичаен начин, поради пандемичната обстановка и мерките за защита от Ковид-19. Заповедта на Министерството на здравеопазването, според която се забранява влизането на територията на България без отрицателен ПСР тест, не по-стар от 72 часа, буквално затвори границата и изостанаха традиционните посещения на представители на български държавни институции, кметове на български общини, университети, граждански сдружения и индивидуални лица по повод 19 февруари.

Българската държава бе представена само от консулите на Генералното консулство на Р. България в Ниш, г-н Илия Бонджолов и г-н Петър Дънов.

Затова пък КИЦ „Босилеград” и Граждански комитет „Западни покрайнини” проведоха онлайн среща с една трогателна програма, направена от председателя на Олимпийски клуб Босилеград, г-н Желко Насев. От името на КИЦ „Босилеград” слово изнесе Иван Николов. Приветствия отправиха зам.-председателят на ГК „Западни покрайнини” д-р Валентин Янев, представителят на Българското посолство в Белград г-н Ивайло Кашканов и председателят на Държавната агенция за българите в чужбина проф. Илия Гюдженов (вж. тук – Обръщение от ДАБЧ). Включиха се и българи от Канада.

Основните послания в словото на председателя на КИЦ Иван Николов бяха, че с почитането на паметта на Левски ние трябва да се стремим „мислите и делата на Левски да станат част от мисленето, поведението и идентичността на съвременния българин”, но че неговата висока нравствена летва е недостижима и за най-ревностните му последователи.

„Образът на Левски в Босилеград трябваше да послужи като опора и предупреждение за това кои сме, какви сме и накъде отиваме”, каза Николов и продължи:

„Непримиростта на Левски към робството и тиранията ни задължава и ние да не се примиряваме с лицемерието и двуличието на управляващите в Босилеград, които си останаха тирани по убеждение, и на гражданите, които си останаха роби по душа.

Непримирими сме към ония, които по всяка цена искат да променят  българското ни самосъзнание, езика, културата и историята.

Непримирими сме към ония, които четири години не разрешават да поставим паметна плоча и да почетем паметта на жертвите от Босилеградския погром, оправдавайки по този начин убийците, начело с Коста Печанац.

Непримирими сме към заглушаване на свободата на словото, правата на човека и особено правата на малцинствата, демокрацията, свободното движение на хора, стоки, идеи и капитали.

Няма да се примирим до паметника на Левски да се чества „Ден на освобождението на Босилеград от българска фашистка окупация“. Това не само противоречи на историческите факти, не само е обидно за здравия разум, това ни разделя, в името на имперският принцип „скарай и владей“. 

Няма да се примирим в центъра на Босилеград да се кръстосват улици с имената на Георги Димитров и маршал Тито.”

Онлайн срещата бе записана и разпространена чрез You Tube по социалните мрежи.

След срещата бяха положени венци и цветя от името на Генералното консулство, КИЦ „Босилеград”, Демократичния съюз на българите, Гражданско сдружение ГЛАС и общинската организация на ВМРО в Кюстендил.

 

КИЦ „Босилеград”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.