Home » Авторски страници, българи зад граница, история, политика

„Освобождение” ли е окупацията на Западните покрайнини?

2020.11.27 Няма коментари
Spread the love

Всяка година на 6 ноември, по повод Деня на Западните покрайнини, и на 27 ноември, Деня на подписването на Ньойския договор, слагам символа на Западните покрайнини – черната забрадка, на фона на българското знаме върху паметника на Левски в Босилеград. Сутрин го слагам, вечер го прибирам.

Тази година, поради наложените мерки за защита от КОВИД-19 и невъзможността да се проведат други събития, с които да отбележим тези тъжни за нас исторически дати, на 6 ноември отново сложих този символ на паметника на Левски и няколко скромни афиша, с които исках да припомня за 100 години от окупацията на Босилеград. След няколко дена съседите дойдоха да ми кажат, че лично кметът на Босилеград е ходил да къса афишите.

Днес, 27 ноември 2020 г., се навършиха 101 години от подписването на Ньойския договор и аз пак сложих черната забрадка на фона на българското знаме, с датата 27.11.1919 г. и цветя пред паметника на Левски.

След няколко часа в къщи дойде комуналният инспектор и доста стестнително ми каза, че му се обадили от полицията да ме предупреди, че по нареждане на прокуратурата трябвало да сваля черната забрадка с българското знаме от паметника на Левски. Попитах го за някаква писмена заповед, а той ми каза, че нямал такава, но просто така устно му наредили да ми предаде да махна черната забрадка. Казах му, че ще я сваля след малко и така и направих.

Вероятно, по примера на македонските, и босилеградските управници много се дразнят, когато им се припомнят срамните дати от историята. Защото окупацията на Босилеград и подписването на Ньойския договор безспорно са срамни дати не само в българската, но и в сръбската история. Удиви ме само малодушието на управниците, които нямат сили да погледнат една черна забрадка. Затова пък ние години наред по сръбските вестници, социалните мрежи и телевизиите, поне по два пъти месечно сме длъжни да четем и слушаме колко сме лоши ние, българите, за 30 000 Сурдулишките мъченици, избити от сръбската армия, за Топлишкото въстание, за българската окупация на Южна Сърбия и Македония и т.н.

 

Димитър Димитров-Треперски

Босилеград

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.