Home » Авторски страници

Захариева се срещна в Одеса с представители на българската общност в Украйна

2020.09.21 Няма коментари
Spread the love

Снимки: МВнР

“Прекланям се пред Вашия дух, благодарение на който съхранихте българските традиции толкова време. Благодарение на Вас успяхме не само да запазим Болградския регион, но и да го разширим.” С тези думи вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева се обърна на 19 септември към представители на над 200-хилядната българска общност в Украйна. Тя се срещна с тях в Одеса в третия ден от официалното си посещение в страната – съобщи пресцентърът на МВнР.

За съжаление, заради строгите карантинни мерки в Болградския район, Захариева не може да посети сърцето на българщината в Украйна, но представители на града, начело с кмета Сергей Дмитриев, пристигнаха, за да се видят с нея. На разговора присъстваха активисти от почти всички организации на българите и от населените места с компактно българско население в Украйна.

Екатерина Захариева изтъкна, че украинските власти са оказали пълно съдействие за запазването и разширяването на административния Болградския район, в който вече живее близо 74 000 души компактно българско население.

“На всичките си срещи в Киев заявих, че Вие сте основната причина България и Украйна да имат толкова близки и приятелски отношения – обърна се Захариева към българите на срещата в Одеса. – Знам, че не Ви е било винаги лесно да пазите българския език и култура, но искам да Ви уверя, че днес ние работим много добре с украинското правителство.”

Обсъдени бяха и плановете за откриване на българско средно училище в Одеса, финансирано от България. “Премиерът на Украйна пое ангажимент пред мен най-сетне това училище да бъде открито. Ще изпратим работна група, за да избере сграда и да започне нейната подготовка. Новият закон в Украйна дава възможност за обучение на майчин език, но за да Ви помогнем с преподаватели и за да се променят учебните програми, трябва да има желаещи ученици. Призивът ми е да записвате децата си, че желаят да изучават български език. Радвам се и, че все повече студенти избират да учат в България – имаме намерения да увеличим броя на стипендиите за младежи от Украйна” – заяви Захариева.

Българският външен министър покани всички организации на българите в чужбина да кандидатстват с проекти за финансиране по МВнР до края на октомври, като предвиденият бюджет за тази проектна сесия е 500 000 лева за шест държави.

На срещата с българите в Одеса присъства и депутатката от Върховната Рада на Украйна, българката Тетяна Плачкова, съпредседател на Групата за приятелство с България. “Уверявам Ви, че като първата жена българка в украинския парламент работя от първия ден на своя мандат за защитата на културата и правата на националните малцинства” – заяви Плачкова.

“Болград, столицата на българите в Бесарабия, който догодина ще навърши 200 години, винаги е отворен за Вас. От името на жителите на града благодаря на Вас лично и на МВнР за финансовата помощ по Вашата програма “Помощ за развитие” – заяви кметът на Болград Сергей Дмитриев. Градът е получил за различни проекти от бюджета на МВнР около 70 000 лева.

Новият генерален консул на Р. България в Одеса Светослав Иванов, който пое ръководството на тази важна дипломатическа мисия със 100-годишна история, обеща да работи с всеки наш сънародник в консулския окръг.

Захариева обсъди със сънародниците ни различни въпроси, които затрудняват българската общност: бюрократичните пречки при придобиването на българско гражданство, липсата на адекватна програма за първоначално посрещане и ориентиране на новоприетите студенти от Украйна в български вузове и настаняването им в общежития, нуждата от подкрепа за медиите на българското малцинство в Украйна, административното обслужване в консулската служба, осигуряването на преподаватели от България, как да се ползват програми, финансирани от ЕС, за нашите сънародници от Украйна.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.