Home » Авторски страници, българи зад граница

Петиция за промени в Изборния кодекс, касаещи българите в чужбина

2020.09.20 Няма коментари
Spread the love

.

Българи от чужбина и страната стартираха Петиция за промени в Изборния кодекс, касаещи българските граждани зад граница, адресирана до председателя на Народното събрание, президента, премиера, Комисията по правни въпроси към НС и националния омбудсман. В петицията се настоява за гласуване по пощата на следващите избори за всички български граждани, възстановяване на поправките в Изборния кодекс от 2014 г., отнасящи се до автоматичното отваряне на секциите от предходните избори, създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“, изграждане на система за електронно гласуване. Следва целият текст на петицията.

ДО:

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОМИСИЯТА ПО ПРАВНИ ВЪПРОСИ КЪМ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ОМБУДСМАНА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Уважаеми дами и господа,

България вече 13 години е пълноправен член на Европейския съюз, и същевременно продължава да бъде най-бедната и корумпирана държава в него. Икономическата принуда прогони повече от два милиона българи. Те взеха тежкото решение да напуснат родината си, за да могат да оцелеят и да помогнат на близките си, за да получат техните деца адекватно здравеопазване, добро образование и възможност за развитие. Благодарение на тяхната финансова помощ други два милиона българи успяват да оцелеят в България. Това са нашите майки и бащи, баби и дядовци, за чиито нужди държавата си затваря очите. Те са принудени да гласуват под влияние на фалшиви новини и манипулации от силно зависими медии, при условията на масово купуване на гласове и системно манипулиране и фалшифициране на изборните резултати.

30 години не се намери истински политик или държавник, който да помисли за тези два милиона жени, мъже и деца, които гордо наричат себе си българи, макар и далеч от Родината! 30 години ние, българите, живеещи в чужбина, не можем да участваме пълноценно в парламентарни, президентски и европейски избори. 30 години нито една партия не се осмели да ни предостави в пълна степен полагащото ни се право на глас. 30 години се правят промени в Изборния кодекс и въпреки това хиляди българи зад граница не могат да упражнят своя вот, защото трябва да пътуват стотици километри и да чакат на огромни опашки. Ние знаем, че нашият вот е валиден само до първата стъпка в пропорционалното разпределение на партиите в парламента. След това бюлетините ни са безгласни в по-важната част – колко и кои депутати ще влязат в Народното събрание.

Ние не делим хората на сини и червени, учени и прости, добри и лоши, млади и стари. Ние говорим за равни права, които заслужават всички български граждани, независимо къде живеят! Настояваме да имаме избрани от нас представители в парламента, защото българските граждани, живеещи в чужбина, са неразделна част от българския народ и дават своя принос за просперитета на родината ни. Потенциалът на българите в чужбина е огромен. Ние изграждаме полезни за България връзки в страните, в които живеем. Ние променяме политическото отношение към Родината ни по света. България може да получи сериозен импулс в своето развитие и да преодолее катастрофалния си демографски срив, ако направи необходимото, за да стане привлекателна страна за българите в чужбина. Вместо това управляващите искат да ни превърнат в безпомощни наблюдатели на агонията на политическата система, на упадъка на моралните ценности, езика, културата и образованието, на некачественото здравеопазване и унищожаването на природата в Родината ни. Да гласуваме е не само наше право, но и наш дълг, и ние ще се борим докрай за полагащите ни се избирателни права.

Затова настояваме за следните промени в Изборния кодекс, които да ни гарантират честни, достъпни и пълноценни избирателни права:

  • Гласуване по пощата на следващите избори за всички български граждани.
  • Възстановяване на поправките в Изборния кодекс от 2014 г., отнасящи се до автоматичното отваряне на секциите от предходните избори. През 2014 г. са отворени 428 секции.
  • Създаване на Многомандатен избирателен район „Чужбина“ (МИР “Чужбина”), за да имаме представителство в парламента.
  • Изграждане на система за електронно гласуване.

С уважениe и в очакване на конкретни и незабавни действия,

българи в чужбина и в България, както и всеки, който споделя горенаписаното и се чувства съпричастен.

 

ПЕТИЦИЯТА МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕНА ТУК

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.