Home » Авторски страници, българи зад граница

“Многото лица на Татяна Кристи” в Чикаго. Вълнуваща вечер в Център “Магура”

2020.02.04 Няма коментари
Spread the love

Татяна Кристи пред българската публика в Център “Магура”

В съботната вечер на 1 февруари, в Културен център “Магура”, нашата сънародничка от Сан Франциско Татяна Кристи изнесе вълнуващия си моноспектакъл “МНОГОТО ЛИЦА НА ТАТЯНА КРИСТИ. Сатирична дисекция на болния разум”. (За събитието бяхме информирали анонсиращо тук.)

Повечето от нас са виждали скечовете на Татяна във Фейсбук, които тя превърна в уникална по рода си мултимедийна продукция, добила широка популярност сред българоезичната аудитория в нета.

Зрителите в залата се смееха, ръкопляскаха, коментираха помежду си осмиваните държавни чиновници и политици.

В един момент Таня каза, че има особено отношение към играещите хора на различни неподходящи места. Залата не прие това и на Таня й се наложи на обяснява, че самата тя играе хоро, но за всяко нещо си има място.

Зрител от залата я попита за повече светлина и оптимизъм в нейните сатерични скечове. Татяна обясни, че сатирата й е насочена към простотията в държавата и нейните управленски кръгове и персони. Затова тя не може да бъде оптимистична, защото това е сатира, бичуваща българската политическа и социална действителност.

За съжаление се видя, че дори тук, в Чикаго, част от нашите съграждани смятат, че патриотизъм е да играеш български хора и да ядеш българска баница. А всъщност, патриотизъм е по-скоро да направиш и да дариш на някой друг баница, да му платиш музиката и пр., да дадеш нещо от себе си в името на род, сънародници и родина.

Сатирата на Татяна Кристи е уникална, актуална и нужна. Пожелаваме й искрено да продължава да дава воля на сатиричното си въображение все така успешно. И дано някога този род изкуство, това особено сатирично огледало, да престане да е толкова необходимо, колкото сега. И да няма толкова много сюжети и персони, подходящи да се огледат в него.

След края на събитието публиката беше така заредена с енергия, че някои получиха после глоби за превишена скорост. Полицаите не приеха например моите лични обяснения, че съм бил на български театър. Както се казва – изкуството иска жертви…

Текст, снимки и видео:

Петър Стаматов

———————————————————————————-

Бел. ред.: Ето какво написа самата Татяна Кристи след спектакъла, на стената си във Фейсбук. Моноспектаклите й продължават в София и Цюрих…

“Страхотна вечер в Чикаго! Благодаря сърдечно на Културен център “Магура” и на всичко хора, които бяха съпричастни с това събитие. Хората в Чикаго (който е най-мощният център на българската диаспора в Северна Америка) показаха, че не само се интересуват от събитията в България, не само са дълбоко информирани за политическата среда и атмосферата в страната като цяло, но и, че всички искат промяна. Още една вечер на смях и сатира. В края на шоуто имахме дълга беседа – това определено бе публиката, с която имахме най-дългата дискусия до момента. Пускам някои откъси (б.р.: вж. тук, тук и тук) от нея. Продължаваме напред!

Следващият ми спектакъл е в София на 13 март (петък, 13-ти!). Ако искате да подкрепите политическата и социална сатира, това е моментът! Това ще е вторият ми спектакъл в столицата. Но той ще е с над 60% нов материал и ще е по-дълъг от предишния. Времетраене – час и половина. Скоро ще пусна подробно инфо за събитието. А на 15 март съм при българите в Цюрих!

Доскоро, приятели! Ще се радвам тези, които вече са гледали спектакъла ми и са го харесали, да споделят впечатленията си с други хора… Още веднъж, благодаря за подкрепата!”

Снимка: ФБ профил на Татяна Кристи

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.