Home » Авторски страници, българи зад граница

Лайош Кошут и България. Събития в Будапеща

2020.02.04 Няма коментари
Spread the love

.

„КОШУТОВАТА ЕМИГРАЦИЯ В БЪЛГАРИЯ – 170 ГОДИНИ ПАМЕТ“

Лайош Кошут (1802-1894). Снимка: Уикипедия

В периода от ноември 1849 г. до февруари 1850 г. унгарски и полски емигранти, под предводителството на вожда на унгарската революция Лайош Кошут, намират убежище в град Шумен. Тяхното пребиваване на българска земя има епохално значение за европеизацията на българския народ, което по-късно видният интелектуалец Стилиян Чилингиров ще нарече „принос към българската цивилизация“. Въздействието на случилото се в средата на 19-то столетие е важно основание то да бъде припомнено за сегашните поколения.

Източник: Magyartudat.com

Предстоящото удачно се вмества в друга значима годишнина – 100 години от установяване на дипломатическите отношения между Унгария и България. То се осъществява по инициатива на преподавателите от специалността „Българска филология“ в университета ЕLTE (Eötvös Loránd Tudományegyetem) в Будапеща, с организационната и финансова подкрепа на: Републиканското самоуправление на българите в Унгария, Института за изследване на българите в Унгария, г-н Симеон Варга – български застъпник в Унгарския парламент и Българския културен институт в Будапеща.

Сградата на ELTE в Будапеща. Снимка: Welovebudapest.com

По-важното от събитията:

Фотодокументална изложба „Унгарски следи в Шумен“, резултат от партньорството между Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен и Унгарския културен институт в София. Време: 13 февруари, четвъртък. Час: 18 ч. Място: Български културен институт в Будапеща.

Тържественото отбелязване на юбилейната годишнина се осъществява под патронажа на председателя на Унгарския парламент г-н Ласло Кьовер/ Kővér Laszló. Време: 21 февруари, петък. Място: сградата на Унгарския парламент, зала „Вадаш“/Vadás. Час: 10-13 часа.

Откриване на Унгарския парламент през 1948 г. Източник: Bulgarianhistory.org

Програмата включва:

Полагане на венец на паметника на Лайош Кошут до Парламента (10-10.30) и кръгла маса на тема „Кошутовата емиграция в България – 170 години памет“ (11-13).

На нея лекции ще изнесат известни унгарски специалисти по проблематиката: “Памет и култ на Лайош Кошут по света“, лектор – проф. Ласло Чорба, историк, и „Кошутовата емиграция в Шумен и нейното възприемане в българската национална памет“, лектор – Дьорд Арато, дипломат и преводач на книгата на Стилиян Чилингиров „Маджари и поляци в Шумен“.

Директорът на Регионалния исторически музей в Шумен д-р Даниел Руменов ще представи къща-музей „Лайош Кошут“ като важно средище на българо-унгарските отношения.

Къща-музей “Лайош Кошут” в Шумен. Източник: Оpoznai.bg

 

Венета Янкова,

доктор на науките за културата,
български лектор в ЕLTE – Будапеща

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.