Home » Авторски страници, българи зад граница

Коледна магия в Българска академия в Ричмънд

2019.12.31 Няма коментари
Spread the love

На 21 декември 2019 г. (събота), от 11:00 часа, коледното тържество под наслов “Коледна магия” събра голяма част от българите, живеещи в Ричмънд и околността, в богато украсената коледно тържествена зала на “Българска академия в Ричмънд“. Специални гости на тържеството бяха г-н Бойко Хаджийски – завеждащ Консулската служба на Р. България във Вашингтон, САЩ, и неговото прекрасно семейство – съпругата му и двете му дъщери.

По стар обичай на училището, тържеството започна с изпълнение на българския химн, при което цялата зала стана на крака и с трепет и вълнение българите зад океана изслушаха звученето му.

Последва тържествена поздравителна реч на директора на училището, г-жа Гюлджан Хадживелиева, която приветства всички гости с мили думи и ги поздрави с настъпването на един от най-големите християнски празници – Коледа!

След нея на сцената излезе да поздрави гостите и г-н Бойко Хаджийски, който не беше дошъл с празни ръце, а подари първите две книги (едната на български език, а другата на английски език, тъй като децата в училището са двуезични) – и с това той инициира създаването на библиотека на училището.

Тържеството започна с шеговит разговор между тримата водещи: Ани и Илия от 6-ти клас, и Дария от 2-ри клас. И така и продължи до края. Под ръководството на хореографа на училището, г-жа Ивелина Костадинова, децата от “Българска академия в Ричмънд” представиха богата програма от коледни песни, стихотворения и пиески.

Имаше даже и изпълнение на флейта от Алиса от 5-ти клас и на тромпет от Антъни от 2-ри клас.

Първи на сцената да поздравят гостите излезнаха най-малките – децата от Предучилищната група, които изтанцуваха коледен танц на песента “Пей, звънче”. А след това петгодишният Иван Илиев изрицитира коледно стихче. След тях ученици от 5-ти и 6-ти клас представиха коледното стихотворение на Асен Разцветников “Благослов” и Коледната магия започна…

Дойдоха и коледарите, които поздравиха с коледни стихове гостите за здраве и берекет през новата година. А след тях учениците от втори “Б” клас изпълниха песента “Над смълчаните полета”.

Децата от първи и втори “А” клас показаха театрално майсторство в пресъздаването на пиеската “Дядовата питка”, което впечатли гостите в залата.

Последва поздрав от момичета от втори “А” и втори “Б” клас със стихотворението “Коледна нощ” на Даниела Ангелова.

Последни на сцената излезнаха петокласниците, които представиха пиеса, представляваща модерен “коледен” прочит на приказката “Червената шапчица”, направен по тяхна идея, в следствие на изученото от тях за трансформиращ преразказ по Български език и литература.

Изведнъж осветлението в залата загасна и на сцената излязоха всички ученици от училището, държейки свещ в ръцете, под нежното звучение на песента “Тиха нощ, свята нощ”. И Коледната магия се случи! Всеки един от присъстващите в залата се зареди с коледния дух и вълшебство! И в този омагьосващ момент дойде… Дядо Коледа! С трепет и вълнение всяко дете чакаше да чуе името си, за да отиде да получи подаръка си от добрия старец.

Последва празнична почерпка, както с постни ястия от трапезата за Бъдни вечер, така и тържествени коледни ястия за празника!

Гостите не пропуснаха да си вземат изделия от Коледния базар, изработени от самите деца в извънкласната дейност “Труд и творчество” – коледни картички, играчки за елхата, коледни ангелчета и станчета с изтъкани родопски килимчета.

И всички, заредени с коледен дух, макар и далече от родината, се почувстваха все едно са в България!

ВЕСЕЛА КОЛЕДА и ЩАСТЛИВА НОВА 2020 ГОДИНА!

Повече информация за училището и допълнителни снимки от Коледното тържество могат да се видят на неговата фейсбук страница RICHMOND BULGARIAN ACADEMY.

 

Офелия Цицкова

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.