Home » Авторски страници, Е-Списание

Колко струва некадърността и продажността на политиците ни, изпразнили яз. «Студена»?

2019.12.30 Няма коментари
Spread the love

От съобщенията на медиите вчера, 30 декември, научаваме: «Правителството отпусна извънредно 30 млн. лева на Перник за справяне с водната криза»

Припомняме, че на 9 ноември 2016 г. тържествено бе дадено началото на проекта по рехабилитация на язовир „Студена“, на стойност 32 млн. лв.

Лиляна Павлова – тогава министър на регионалното развитие и благоустройството в правителството на Борисов, разказва на събралите се какви иновативни технологии ще се приложат и как перничани няма нито за миг да изпитват недостиг на вода, дори докато вървят работите по язовира. А кметицата Вяра Церовска (ГЕРБ) уверява, че всичко се прави като израз на голяма загриженост за този регион на партията и лично на Борисов! Ето какво заявява Лиляна Павлова тогава:

„Даваме старт на един дългоочакван проект, изключително важен проект за цялата област Перник, за всички перничани – над 100 000 души. Защото рехабилитацията на яз.“Студена“ е един изключително важен, значим обект, който правителството финансира със средства от държавния бюджет, с помощта на заем от Световна банка – една инвестиция от 32 млн. лв. за цялостна рехабилитация на язовирната стена, на водоземната (вероятно иска да каже водовземната) кула, разбира се – на водопроводната мрежа, и като последващи действия на ремонт на пречиствателна станция за питейни води…»

Изказването й може да видите и чуете TУК.

Министър Л. Павлова не е единствената, завела медиите на яз. „Студена“. На 18 юли 2017 г. приемникът й Николай Нанков за втори път представя „иновативната технология“ за ремонт и отново успокоява хората от Перник, включително индустрията (!), че няма да останат без вода. И всички на снимката на сайта на министерството са с жълти жилетки (вж. текста под снимката).

Но обещанията и парите не свършват само дотук – има заделени още 78 млн. за ВиК – Перник, отпреди три месеца – цитираме:

«На 21.08.2019 г. „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник подписа Административен договор Д-34-67 от 21.08.2019 г. с регистрационен номер BG16M1OP002-1.016-0004-C01 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд на Европейския съюз по процедура чрез директно предоставяне BG16M1OP002-1.016 „Изграждане на ВиК инфраструктура“.

Бенефициент: „Водоснабдяване и канализация“ ООД – Перник

Проект: BG16M1OP002-1.016-0004 „Изграждане на ВиК инфраструктура на обособената територия обслужвана от “Водоснабдяване и канализация” ООД – гр. Перник“

Обща стойност на безвъзмездната финансова помощ: 78 591 375,19 лева, от които 66 802 668,91 лева финансиране от Кохезионния фонд 11 788 706,28 лева Национално съфинансиране.»

Вж. снимката, а целия договор може да изтеглите от ТУК.

Но не по-малко интересно е какви са критериите в този договор за изпълнение на ремонтите и какъв ще е резултатът от тях! Четем и разбираме, че бенефициентът получава десетки, дори стотици милиони, за да намали загубите на водата от високите 76% до…  изключително ниските 72% загуби (вж. снимката).

 

 

Питаме се:

Кой от нас би се съгласил да плати на водопроводчик дори 2 лева, ако той му намали течовете само с тези 3-4%? И въобще водопроводчик ли е той или перач на наши и евросредства?

А не са ли такива повечето договори на държавата ни?

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.