Home » Авторски страници, българи зад граница

До членовете на Лига на българските писатели в САЩ и по света

2019.12.31 2 коментари
Spread the love

Людмила Калоянова

Скъпи членове на Лига на българските писатели в САЩ и по света, приятели и съмишленици:

Само няколко месеца са изминали от учредяването през септември тази година на ЛБПСС, приемник и продължител на Съюза на българските писатели в САЩ и по света, първото сдружение на български писатели и творци зад граница. Тъй като по традиция края на годината е време за равносметка, нека обобщим извършеното през тези месеци от новото ръководство.

Първо и преди всичко поехме нов курс на инклузивност, обединение и сътрудничество с останалите културни организации в САЩ, политика, която залегна в новия устав и новата идейна платформа на организацията.

Тази промяна беше необходима както за удовлетворяването на нарасналите духовни потребности на нашата диаспора, така и за превръщането на ЛБПСС в логичен лидер на българските културни организации в САЩ.

Направи се много за популяризирането на новоучредената организация и новата ѝ идейна насоченост в социалните мрежи и медийното пространство в САЩ и България, където чуха за нас и откликнаха на нашия зов за сътрудничество. Създадени бяха нова страница и нова ФБ група, които привличат нови съмишленици.

В съответствие с тази политика на инклузивност, към Лигата се присъединиха много нови членове от България, където интересът към нашата организация продължава да расте. В резултат бе засилено и участието в тазгодишното издание на алманах „Любослов“, в който се включиха български автори от цял свят.

Нашата творческа дейност е духовен мост за осъществяване на връзките между диаспора и историческа родина. Затова усилията ни ще бъдат насочени и занапред към привличане на нови членове от България, подпомагане на творческите общности зад граница, както и организиране на литературни конкурси, спонсорирани от Лигата.

Скъпи съмишленици, днес, в навечерието на изтичащата 2019 г., трябва да си зададем въпроса за смисъла и съдържанието на нашите усилия. ЛБПСС вижда своята мисия в духовното единение на българските творци по света. Затова нашата цел ще бъде насочена към обединението на всички български културни организации в САЩ, което да канализира отговорната им дейност и осъществи връзка между тях и съответните държавни и правителствени организации в България. Това е необходима стъпка за задоволяване на изконните духовни потребности на стотиците хиляди българи, живеещи зад граница, и за запазване и развиване на културната самобитност на българските общности в чужбина.

В заключение бих искала от името на Управителния съвет на ЛБПСС да благодаря на всички приятели от различните краища на света, които се вслушват в нашия глас и подпомагат нашите усилия, включително Посолството на Република България в САЩ и Генералното Консулство в Чикаго.

На всички Вас, щастливи Новогодишни Празници и Успешна, Вдъхновена Нова Година!

 

Д-р Людмила Калоянова,
зам.-председател на ЛБПСС

Питсбърг, Пенсилвания

.

2 Comments »

 • Георги Чалдъков said:

  ПРЕДСТАВИ СИ: ОТ ЛИКОКРАЦИЯ КЪМ АНТРОПОКРАЦИЯ
  Заглавие на мое публицистично есе (публисе), една версия на което бе публикувана преди няколко дни в eurochicago.com

  2020 най-добри пожелания за всички БЪЛГАРИ и, разбира се, на Лигата на българските писатели в САЩ и по света!!!

 • БОРИС ЦВЕТАНОВ said:

  Здравейте,
  ГОСПОЖО ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА,
  на мое желание за членство в Лигата,получих отговор,че ни се изпраща(писмото е от двама) ПРОЦЕДУРА за приемане,но нищо повече,може би е бил необходим имейл адрес.
  Изпращам го.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.