Home » Авторски страници, история

Приключи научната среща за Ньойския договор в Троян

2019.09.16 Няма коментари
Spread the love

В организация на национално дружество „Традиция“, Регионален клон „34-ти пехотен Троянски полк Априлци – Троян – Севлиево“ и Министерството на отбраната, с подкрепата на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян и Община Троян, на 13-14 септември т.г. в Културно-информационният център в Троян се проведе научна среща на тема „Пътят към Ньой – краят на българския национален идеал“.

В продължение на два дни, на 13 и 14 септември, под председателството на проф. Пламен Павлов, бяха представени 15-тина научно-исторически доклада, предимно с военно-историческа тематика и с особен акцент върху 100-годишнината от Ньойския договор. Участваха учени от БАН, уредниците на музеите в Троян, Ловеч и Омуртаг, офицери от запаса и от Военно-географския център в Троян. В паузите и по време на дискусиите се поставиха интересни въпроси по националните проблеми в миналото и днес.

В края на първия работен ден бе представена фотодокументалната изложба „Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.“, от нейния автор доц. Ангел Джонев и председателя на КИЦ „Босилеград“ Иван Николов. Любезните троянски домакини впечатлиха гостите си с приятно посрещане и тържествена вечеря.

На края на срещата участниците бяха приети от директора на Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян, г-жа Елеонора Авджиева. Всички с голям интерес разгледаха шедьоврите на Троянската керамика и се запознаха с богатото културно-историческо наследство на Троян.

 

Текст и снимки:

КИЦ „Босилеград“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.