Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

Демократичен съюз на българите до сръбския президент: Проблемите остават нерешени

2019.09.17 Няма коментари
Spread the love

Демократичният съюз на българите се обърна с писмо към Президента на Р. Сърбия Александър Вучич (б.р.: съдържанието на писмото – по-долу в публикацията), с което отново напомня за изговорените думи и поетите ангажименти на 22 юни 2018 г. в Цариброд, пред българския му колега Румен Радев. Тогава Вучич призова българите в Сърбия да пазят българския език, българските имена и фамилни имена, да обичат своя народ и да уважават Сърбия.

Полицията връща отнетите паметните плочи за Босилеградския погром

Същият ден бе направена първа копка за паметник на Светите братя Кирил и Методий, а три дни по-късно бе върната и незаконното отнетата по заповед на кмета Владимир Захариев паметна плоча с имената на жертвите от Босилеградския погром. Демократичният съюз на българите веднага след това се обърна с писмо към кмета Захариев да разреши поставянето на паметната плоча в центъра на Босилеград, но той и досега не е отговорил.

Полицаи връщат отнетите паметни плочи

В писмото ДСБ иска помощ от Президента за поставянето на плочата по същия начин, по който са поставени многобройни паметници на сръбски жертви в Източна Сърбия и на унгарски жертви във Войводина, като първа стъпка към утвърждаването на доверието и нормализирането на добросъседските отношения с България в интерес на българите в Сърбия.

 

Председател на ДСБ,

Драголюб Иванчов

————————————————————————-

Писмото на Демократичния съюз на българите до сръбския президент
в превод на български

До Президента на Република Сърбия
Александър Вучич

Господин Президент,

Обръщаме се към Вас от името на Демократичния съюз на българите с най-добри намерения, да Ви припомним думите, които изговорихте, и ангажиментите, които поехте на 22 юни 2018 година в Цариброд, пред българския президент Румен Радев, представителите на правителствата на двете страни, представителите на българското малцинство и сръбските и българските медии.

Този ден Вие направихте първа копка за паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на едноименната Царибродска гимназия. По този повод, между другото ни призовахте да пазим българския език, българските имена и фамилни имена, да обичаме своя български народ и да уважаваме Сърбия.

Както знаете, преди това в Босилеград се бяха случили няколко неприятни събития, които бяха повдигнали напрежението между принадлежащите към българското национално малцинство и бяха хвърлили сянка върху сръбско-българските отношения. По заповед на кмета на Босилеград Владимир Захариев бяха арестувани българските лекари, българската вицепрезидентка г-жа Илияна Йотова беше омаловажена, бяха ни отнети две паметни плочи с имената на жертвите на терора от 15-16 май 1917 година, с които искахме да отдадем почит на цивилните жертви от Първата световна война и да дадем своя принос за националното помирение между българи и сърби, и омиротворяването на Балканите.

Вие обещахте решаване на многобройните културно-просветни, информационни, икономически и инфраструктурни проблеми в общините Босилеград и Цариброд. Обещахте, че ще ни върнете отнетите паметни плочи и ще търсите решение за тяхното поставяне, съгласно законовите предписания. Устояхте си на думата и ни ги върнахте още на 25 юни 2018 г. Ние отново поискахме от община Босилеград да ни даде разрешително да ги поставим, но тя даже не ни удостои с отговор.

След повече от година, паметникът на светите братя Кирил и Методий даже не е започнат, а за поставянето на паметната плоча в Босилеград и дума не може да стане. Всички останали проблеми, които застрашават българското национално малцинство, сръбско-българските отношения и членството на Сърбия в Европейския съюз, си останаха отворени и през последната година още повече се задълбочиха, със застрашаването на правовата държава, безконтролно изграждане на малки хидроцентрали и застрашаване на околната среда.

Сега отново искаме да Ви напомним за безспорните факти, че е в интерес на модерна Сърбия проблемите на българското малцинство да се решат по-скоро с цивилизовани средства, за да се предотврати неговото демографско, икономическо и социално разпиляване, което застрашава неговото съществуване. Числеността на българите в общините Босилеград и Цариброд вече е под критичния минимум. Миграционните процеси продължават и скоро Сърбия ще бъде исторически отговорна за изчезването на българското национално малцинство от етническите му територии. Българското малцинство с нищо не е заслужило такава участ, с оглед на това, че се касае за изключително лоялни граждани на Сърбия. Спирането на този процес най-напред е в интерес на самото малцинство, но е в интерес и на Сърбия, сръбско-българските отношения и членството на Сърбия в Европейския съюз. Това може да се постигне само с общи усилия на Република Сърбия, нашата държава майка България и с международна помощ. Ние смятаме, че тези цели могат да се постигнат с прилагането на Платформата за защита на правата и интересите на Българското малцинство в Сърбия, която през 2013 година подписаха почти всички партии и сдружения на българите в Сърбия.

За начало искаме от Вас да ни помогнете да поставим паметните плочи с имената на жертвите от 15-16 май 1917 година, съгласно същите законови предписания, въз основа на които в Източна Сърбия бяха повдигнати много паметници на сръбски жертви, и съгласно предписанията, въз основа на които във Войводина бяха повдигнати паметници на унгарските жертви. Ние дълбоко вярваме, че само така може да се излезе от миналото и да започне процес на национално помирение, да се установят нормални сръбско-български отношения и да се изпрати силно послание за мир и разбирателство между балканските народи. Само в такива условия може да се води ползотворен диалог в интерес на българите в Сърбия.

С уважение,

Председател на Главния съвет на ДСБ
Драголюб Иванчов

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.