Home » българи зад граница, Е-Списание, политика

Според сръбски парламентарист България е окупирала части от себе си

2019.07.17 Няма коментари
Spread the love

МИЛОВАН ДРЕЦУН ЗА БЪЛГАРО–СРЪБСКОТО ПОМИРЕНИЕ

Александър Димитров, ГЛАС ПРЕС

Милован Дрецун. Снимка: Скрийншот от видео на ТВ “ПИНК”

Поменът пред паметника на поручик Генчо Неделчев в с. Божица от 11 юли тази година предизвика реакции в сръбските медии.

Председателят на парламентарната комисия за Косово в Скупщината на Р. Сърбия Милован Дрецун, гостувайки в сутрешния блок на ТВ „ПИНК” (14.07.2019 г.), излезе с остри антибългарски изказвания.

Повече информация в приложеното видео в публикацията на ГЛАС ПРЕС.

————————————————————————-

Бел.ред.: Милован Дрецун заявява в ефира на ТВ “ПИНК”, че Сърбия не е окупирала България нито по време на Първата, нито по време на Втората световна война, а България е окупирала Сърбия. Че българската “окупационна войска” е избила хиляди сърби, че е сътворила ужаси над цивилно сръбско население. Споменава и т.нар. Сурдулишки мъченици. Той казва, че Западни покрайнини има за българите, не за сърбите, и пр. Така, по неговата думи излиза, че още преди края на Първата световна война, когато с Ньойския договор чисто български територии, български села, градове, църкви и манастири стават част от Кралството на сърби, хървати и словени, България е окупирала може би Босилеградския, Царибродския и Струмишкия краища (последният днес е в Р. Македония)… Окупирала е т.е. части от себе си. Или може би е тези краища са били сръбски още преди края на Първата световна война?? – не е ясно. Но е жалко, че и днес в Р. Сърбия продължава да се промотира тезата за окупатора България, който е виновен за всичко. И, че политици в страна, в чиито граници след разпада на Югославия остават взети от България български земи, не са готови да видят и признаят някои исторически истини.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.