Home » Авторски страници, българи зад граница

XII годишна конференция на АБУЧ

2019.07.18 Няма коментари
Spread the love

Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ), в съорганизаторство с ПУ „Паисий Хилендарски” и Министерството на образованието и науката, ще проведе своята годишна конференция под надслов

„Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“

27-28 юли 2019 г.

Пловдив, „Рамада хотел Тримонциум”, зала „Амбасадор” – начало 9.30 ч.

Официални гости на Конференцията ще бъдат:

Г-жа Илияна Йотова – вицепрезидент на Република България
Г-н Красимир Вълчев – министър на образованието и науката
Г-жа Деница Сачева – зам.-министър на образованието и науката
Г-н Димитър Бербатов – основател на Фондация „Д. Бербатов”, която осъществява проекта „Успелите деца на България”

За 12-ти път АБУЧ провежда своята Годишна отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и набележи новите си приоритети за бъдещето, които Асоциацията ще осъществява, заедно с държавните институции, за да е успешно обучението по България зад граница.

В годините 2011-2017 конференциите на АБУЧ се провеждаха в тясно сътрудничество и подкрепата на СУ „Св. Климент Охридски”. Миналата и тази година официален партньор на АБУЧ, освен Министерството на образованието и науката, е ПУ „Паисий Хилендарски”, който гостоприемно осигурява провеждането на събитието в гр. Пловдив – Европейската столица на културата – 2019. Благодарение на Пловдивския университет, до момента за учителите в чужбина са проведени три квалификационни курса в България, по един в Белфаст и Франкфурт. Студенти от университета провеждат стажантска практика в съботно-неделни училища в Испания, Италия, Англия, Гърция и Австрия. Учители от чужбина се включват в обучението на студенти от Педагогическия факултет чрез лекции и тренинги. Квалификационните курсове ще продължат и това лято на 27 и 28 юли 2019 г.

Над 120 представители на българските училища в чужбина ще пристигнат от цял свят в Пловдив, за да се срещнат и споделят своя опит. Заедно да определят новите си задачи, да научат новите моменти, които правителството предвижда за образованието по български език, история и география на България в училищата зад граница, да присъстват на обучителните семинари за преподавателите и да се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена зад граница. За първи път в авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване.

В годините, откакто АБУЧ бе създадена, от 2007-та досега, успехите са налице и допринасят за съхранението на националното съзнание на децата на България на всички континенти, за да е жив коренът на Родината и езикът на народа ни.

Сред тези успехи трябва да се споменат:

Въвеждането на програмата на МОН „Роден език и култура зад граница”, Постановление № 334 и Постановление № 90 на Министерски съвет, с които обучението по български език, история и география на България в чужбина стана част от образователната система на България.

Утвърждаването на българския език в образователните системи на редица щати на САЩ, където бе въведено признаването на Сертификат, удостоверяващ владеене на ниво по български език като чужд и това дава предимства за прием в колежи, университети и при наемане на работа.

Подаването на Петицията на АБУЧ в Европарламента и нейното придвижване в Парламентарна зала за осигуряване на статут на т.нар. „малки езици”, сред които е и българският, който статут да дава предимства в страните-членки на ЕС при кандидатстване в колежи и университети така, както това е възможно за английския, френския, немския, испанския и др. всепризнати вече езици.

Дейността на АБУЧ включва провеждането на редица международни форуми и конференции по цял свят, с цел да се ангажират не само институциите в България, но и образователните институции на други страни, в които българските общности развиват с помощта на България образователна дейност по роден език и култура. Такива форуми досега са проведени в Мадрид и Малага, Кралство Испания; в Чикаго, САЩ, във Виена, Австрия; в Лондон и Белфаст, Великобритания; в Париж, Република Франция; във Франкфурт, Германия; в Ларнака, Кипър. Участвали сме и в среща в Европейския парламент в Брюксел, Кралство Белгия, на тема, свързана с дейността на българските общности по света.

Голяма част от дейността ни е свързана и с пряката помощ на Българската православна църква, с чието съдействие се осъществяват обучителни семинари в Рилския, Троянския, Бачковския манастири. Делегация на АБУЧ, водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, посети Светите места в Йерусалим.

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това неправителственият сектор да работи в единство и хармония, без партийни пристрастия, с държавните институции – като Парламента, кабинета на Президента и Вицепрезидента, МОН, МВнР, ДАБЧ, БПЦ, Синдиката на българските учители, Омбудсмана на Р. България, с българските евродепутати, с другите неправителствени организации и сдружения, с български издателства и др., за да бъде България едно цяло – не само в географските си граници, а да е едно цяло с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти – Българските училища в чужбина.

 

Управителен съвет на АБУЧ

П.С. Прилагаме програма на мероприятията, в които АБУЧ участва или организира в периода 25-28 юли 2019 г.

25.07.2019 г.

Бачковски манастир „Успение Богородично“

Еднодневен обучителен семинар в БАЧКОВСКИЯ МАНАСТИР „УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО“, организиран от центъра за образователни инициативи „Двери“, с благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

12:00 – „Християнските празници и добродетели в училище“, д-р Полина Спирова и д-р Златина Каравълчева.

26.07.2019 г.

ОБЩО СЪБРАНИЕ НА АСОЦИАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА

гр. Пловдив, хотел „Тримонциум“, конферентна зала „Проф. арх. Йолов“

13:00 – 15:00 – Регистрация за Общото събрание на АБУЧ

15:00 – 17:30 – Общо събрание на АБУЧ – зала „Проф. арх. Йолов“

18:30 – 20:30 – коктейл – Регионален етнографски музей, с участието на група „Жарава“ и фолклорен квартет „Станимака“ – Асеновград.

20:30 – вечеря – свободна консумация в ресторант „Рахат тепе“ на „Небет тепе“.

27.07.2019 г.

гр. Пловдив, хотел „Тримонциум“, зала „ Амбасадор“

8:30 – 9:30 – Регистрация за конференцията

9:30 – 10:30 – Официално откриване на конференцията „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“.

10:30 – 12:00 – Презентация на МОН – Новата национална програма – обучение на преподаватели и училищни ръководители от българските училища в чужбина.

Презентация на ДЕО – Електронни ресурси за обучение и тестиране на знанията по български език като чужд език.

12:00 -13:30 – Обяд – свободна консумация в ресторант “Кухнята на Рая“.

гр. Пловдив, хотел „Тримонциум“, зала „Пълдин“ и зала „Проф. арх. Йолов“

14:00 – 15:30 – курс за квалификация на учители от БНУ ПУ „Паисий Хилендарски“ (с присъждане на един кредит) – 1-ва част, съгласуван с МОН.

Педагогически средства за овладяване на българския език от деца билингви – проф. д.п.н. Румяна Танкова, доц. д-р Елена Събева.

15:30 – 16:00 – Кафе пауза

16:00 – 18:30 – курс за квалификация на учители от БНУ ПУ„Паисий Хилендарски“ (с присъждане на един кредит) – 2-ра част, съгласуван с МОН.

19:30 – Вечеря от името на новия ректор на ПУ „Паисий Хилендарски“, проф. Р. Младенов – зала „Амбасадор“ на хотел „Тримонциум“, с участието на хор „Боили“ към ПУ „Паисий Хилендаски“; La Familia Social Dance Center – Пловдив; фолклорен квартет „Станимака“ – Асеновград.

28.08.2019 г.

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Ректорат, ауд. 6

9:00 – 10:30 – Кръгла маса с участието на експерти от МОН.

10:30 – 10:45 – Кафе пауза

10:45 – 11:00 – Езикови ресурси в интернет в помощ на българските училища зад граница на Института за български език към БАН – проф. д-р Светла Коева.

11:00 – 11:15 – “Дигитални ресурси в интернет пространството, създадени от Института за литература при БАН, в помощ на образователни програми и инициативи на българските училища и общности зад граница”, доц. д-р Елка Трайкова, директор на Институт за литература.

11:15 – 11:30 – „История и цивилизации за 5-7 клас“ – съавтор д-р Валентина Александрова-Кирова и “Сравнителни учебни листове за средновековната българска, германска и английска история” (триезично издание) – Маргарита Русанова и д-р Валентина Александрова-Кирова.

11:30 – 11:45 – География и икономика за 5 – 7 клас, учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина – съавтор Валентина Найденова.

11:45 – 12:00 – Български език 2 клас – учебно помагало за подпомагане на обучението, организирано в чужбина, съавтори Веселина Семерджиева, Зорница Гоган, ръководител проф. Румяна Танкова.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.