Home » Авторски страници, българи зад граница

Българи от Сърбия и България почетоха паметта на поручик Генчо Неделчев

2019.07.12 Няма коментари
Spread the love

На 11 юли 2019 г. гражданските организации Културно-информационен център „Босилеград“, Сдружение „ГЛАС“ и Демократичен съюз на българите почетоха паметта и положиха цветя пред паметника на поручик Генчо Неделчев, родом от град Русе, командир на 16 рота от 2-ри Искърски полк на 5-та Дунавска дивизия, загинал на 11 юли 1913 г., в сраженията при Панчин гроб, и погребан в двора на черквата в с. Божица.

Специално за помена в Божица дойде генералният консул на Р. България Едвин Сугарев от Генералното консулство в Ниш, а от България дойде делегация на общинската организация на ВМРОКюстендил, начело с нейния лидер и общински съветник в Общинския съвет в Кюстендил, г-н Георги Петров. От София дойде д-р Валентин Янев, съпредседател на Граждански комитет “Западни покрайнини”. Пред паметника на Генчо Неделчев се поклони и г-жа Невена Костадинова, председател на Общинската организация на Сръбската прогресивна партия в Босилеград, както и жители на село Божица.

Кратки слова произнесоха Едвин Сугарев и Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“.

Българският евродепутат, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕНП, г-н Андрей Ковачев, изпрати писмо*.

Факсимиле на част от писмото на Андрей Ковачев

„Почитането на паметта на поручик Генчо Неделчев е почит към всички български и сръбски жертви, паднали по време на бойните действия в Босилеградско през лятото на 1913 г.“ – каза Иван Николов и изрази съжаление, че официалните представители на двете държави не дойдоха да им отдадат почит.

Николов също припомни, че 11 юли е официален ден за почитане на паметта на жертвите в Сребреница, а общото е, че всички са жертви на една и съща примитивна националистическа идеология.

На поклонението не дойдоха представители на Националния съвет на българите в Сърбия.

 

ГЛАС ПРЕС

——————————————————————————————————-

* Бел. ред.: Целият текст на писмото на Андрей Ковачев до Иван Николов гласи:
“Уважаеми господин Николов,
Днес за поредна година почитаме паметта на загиналия при сраженията край местността Панчин гроб български герой – поручик Генчо Неделчев. Роденият в Русе командир на 16-та рота от 2-ри Искърски полк на 5-та Дунавска дивизия полага костите си тук в защита на Отечеството заедно с още над 400 български войници и офицери от всички краища на нашата Родина. В жестоките боеве между части от сръбската и българската армия загиват и над 500 сръбски войници и офицери, като надгробният паметник на поручик Генчо Неделчев е един от малкото оцелели до наши дни войнишки паметници от този период.

Почитането на паметта и поддържането на войнишките гробове на всички паднали през войните герои трябва да бъде пример за днешните поколения и представлява основа за преосмислянето на миналото и помирението между българския и сръбския народ.
Бог да прости загиналите!
С уважение: Андрей Ковачев”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.