Home » Авторски страници, българи зад граница

Зов за помощ: Да спасим къщата на една българка!

2019.07.18 Един коментар
Spread the love

В редакцията ни пристигна писмо от Лила Кара – наша сънародничка, която живее в Балтимор. Солидарни с бедата, която я е сполетяла, публикуваме нейното писмо и нейния зов за помощ:

Понякога човек не може да се справи без помощта на съседи и приятели. Местната община ми изигра номер, като първо ми написа глоба от $1000 от отдела Housing за нещо по къщата, която ми е единствена, и разбира се, че живея в нея. От разговора изясних, че не съм поправяла бързо къщата. А поправям, според парите, които печеля и мога да отделя. Във всеки случай съм сменила всички прозорци и врати. С изключение на прозореца на първия етаж на главната улица, съм инсталирала и защитни, доколкото е възможно естетични, защитни мрежи.

Обжалвах тази глоба, но в деня, в който трябваше да отида в съда, в работата ми няколко души бяха взели свободен ден и шефът ми каза, че не иска повече хора да излизат. Допуснах, че ще ми пренасрочат делото със жалбата. Но… те увеличили двойно глобата на $2000.

В края на миналата година загубих и работата си, защото започнаха да ме изпращат в съседния щат, а да пътуваш дневно над 160 мили в двете посоки и да се прибираш по нощите заради трафика, е непосилно. Да не говорим, че имам и 2 кучета, които ми пазят къщата от крадци, докато съм на работа.

И така останах на застраховката за безработица, която дава възможност да дишаш, но от нея НЕ мога да спестя парите, които ми трябват, за да си спася къщата, защото стига за ежедневните ток, газ, транспорт… храна… и дотук.

През март ми изпратиха писмо, че ще сложат къщата в списъка за Tax Sale, въпреки че нямам неплатени данъци. А през май са я продали, без дори да ме уведомят.

Но при Tax Sale дават възможност да платиш това, което ти искат, и да си възстановиш правата. Беше една година срок, сега са го намалили на няколко месеца.

Отделно бяха ми бъркали в документацията и сменили статуса ми oт Owner occupied нa Rental. А този статус изисква по-бързи действия и глобите са по-високи. И по-бързо ти отнемат къщата. Купуват къщите contractors, които плащат около $10 000, и като я ремонтират, я продават за неколкократно повече. В моя случай “купувачът” е предложил $9896. И общината печели 6% от продажбата.

Единственият начин за мен да изляза от положението и да си запазя къщата е българите във Вашингтон ДС и Чикаго да ми помогнат с малки суми, както американците постъпват в такива случаи. Така ще мога да им платя бързо на общината и да предотвратя следващи действия на “купувача”, който може да поиска Forclosure, Settlement u Permit да започне да прави промени по къщата ми. Въпреки че тя иска само тук-таме боядисване, по дървенията и може би вратите. Останалото е направено.

Сумата, която ще ме спаси, е $5000, защото на 13-ти юли “купувачът” е имал възможност да поиска Форкложър и Сетълмент. Това ще увеличи дълга ми двойно.

А аз нямам дори паспорт да си отида в България. Беше с изтекъл срок и го дадох в посолството да го обновят.

Моля, разпространете това мое обяснение между хората в Чикаго и да се надяваме, че ще откликнат и помогнат с малки суми.

Ето адреса, на който могат да го направят: https://www.gf.me/u/t5g2zt
или тук:

https://www.gofundme.com/f/help-please-lila-save-her-house

———————————————————————————–

Бел. ред.: От сайта Еврочикаго направихме първата вноска по сметката. Имейлът на заплашената от изселване Лила е: [email protected] 

One Comment »

  • Лила said:

    Ако 2000 човека дарят по $2, къщата ще е спасена!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.