Home » Авторски страници

Диктатура на корупцията

2019.07.01 Няма коментари
Spread the love

Наводненията, рухването на покриви и тавани, противно некачествените ремонти, напукването и срутването на части от магистралите у нас са доказателство за четири неща – колосална корупция, смайваща некомпетентност, потресаващо неспазване на норми и стандарти, пълна липса на контрол.

Това може да доведе до нови беди, за съжаление и до нови дни на национален траур.

А още преди близо 3800 години, в Законника на Хамурапи* (1758 г. пр. Хр.), е имало строги изисквания за строителство и ако построеното убие хора, следва смъртно наказание за строителя. А ако отговорният за поддържането на съоръжение, което днес може да се нарече критична инфраструктура, не изпълнява задълженията си, за него следват много строги наказания, включително продаването в робство.

Така е било 2000 г. пр. Хр.: зъб за зъб, око за око, щета за щета, смърт за смърт.

Насим Талеб, онзи с Черния лебед, написа книга, която очаквам и на български, “Skin in the Game”, т.е. кожа в играта, залог в играта. Трябва да заложиш нещо в това, което правиш – чест, добро име, професионализъм, имущество, свобода, ако щете. Иначе си безотговорен, пет пари не даваш какво ще се получи от дейността ти.

Не става дума некадърните, безотговорните, наглите, корупмираните у нас да бъдат осъждани на смърт или продавани в робство, но трябва да има наказуемост, трябва да си носят последствията. Защото тероризмът, за борба с който държавата харчи огромни средства, е убил досега за 18 години 18 българи (ако броим и бедните Лазов и Кепов).

Но за същото време корупцията, некадърността, безотговорността и безнаказаността са убили 100 пъти повече хора – 1800.

Корупцията вече убива. А тя е по-опасна от некадърността, безотговорността и безнаказаността, защото те са резултат от нея. Можеш чрез корупция, макар и да си некадърен, да прилапаш държавна поръчка или европроект. Можеш чрез корупция най-безотговорно да не спазваш никакви норми и стандарти. Можеш чрез корупция да се спасиш от всякакво наказание и да не ти бъде потърсена никаква сметка.

Корупцията е валутата, с която у нас всичко се продава и купува. Корупцията е черната слуз, която тече по атрофиралите вени на българската държавност. Корупцията е зло, заради което на обикновените хора им става все по-зле. Корупцията е другото име на нашата политическа система.

От тоталитаризма на социализма, ние се натресохме на диктатурата на корупцията.

 

Проф. Николай Слатински

——————————————————————————-

* Законник на Хамурапи (Кодекс на Хамурапи) – сборник със закони на вавилонския цар Хамурапи (ок. 1793 – 1750 г. пр. Хр.), открит в Суза (Иран) през 1901 г. Представлява надпис върху стела от черен базалт, който съдържа един от най-древните текстове на антична Месопотамия.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.