Home » Авторски страници, българи зад граница

Изложба на българчета от пет държави в Старинен Пловдив

2019.07.02 Няма коментари

ОБЩ ПРОЕКТ СВЪРЗВА БЪЛГАРЧЕТА ОТ ПЕТ ДЪРЖАВИ
ВЪВ ВИРТУАЛНИ РАБОТИЛНИЦИ И ИЗЛОЖБИ

Първата изложба “ЗАЕДНО ПО ПЪТЯ НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ” ще бъде подредена и изложена в Балабанова къща в Старинен Пловдив от 15 юли до 28 юли 2019 г. Официално откриване на изложбата ще бъде от 18.30 ч. местно време на 15 юли. Същият ден от 11 ч. ще има пресконференция. Изложбата ще може да бъде видяна всеки ден, от понеделник до неделя, от 9:00 до 18:00 часа. Входът е свободен.

В експозицията са включени отличени творби на ученици от Българските неделни училища „Васил Левски“ в Александруполис (Гърция), „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул (Турция), „Асен и Илия Пейкови“ в Рим (Италия). Силно въздействащи са и графиките на учениците от Българско училище за роден език в Будапеща и Халастелек, Основно училище в Шармелек (Унгария) и Българско средно училище „Д-р Петър Берон“ в Прага (Чехия).

Платната съдържат графични изображения на глаголическите и кирилските букви, знаци и символи, през погледа и творческата интерпретация на всеки един от младите автори от българските училища в посочените градове и страни. Едноименен Азбучен албум ще събере цялата колекция в едно издание, който ще се разпространява безплатно. Следват изложби в Гърция, Турция, Унгария, Чехия и Италия.

Проектът “Заедно по пътя на Кирил и Методий” е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата ‘2019. Съфинансира се от Общинска фондация “Пловдив 2019” и се посвещава на Десетгодишнината от създаването на Интернет радио „Татковина“ – инициатор на проекта. Бенефициент е Агенция за реклама и връзки с обществеността “Креатив рей”.

 

Илиана Нанчева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.