Home » Авторски страници, българи зад граница

Пет години БУ “Паисий Хилендарски” – Париж

2019.07.01 Няма коментари

Вече сме в края на учебната година, която за нас беше юбилейна. На шега, на истина, навършихме 5 години от създаване на училището ни “Паисий Хилендарски” в Париж (Ecole bulgare à Paris) и се радваме на много добро здраве!

Можем да се похвалим и с големия концерт на децата и учениците, който представихме пред пълна зала – 300 души родители, приятели и гости, с които заедно пишем петгодишната история на училището и Асоциацията ни. Този път концертът беше по-дълъг, защото беше юбилеен – почти два часа – песни, театър и народни танци. На гости, за да ни поздравят, с нас беше Ансамбълът за народни танци “Зора”. Нашите гости останаха очаровани, децата бяха прекрасни и много въодушевени, дадоха най-доброто от себе си!

За тези 5 години успяхме да създадем някои събития, които се превърнаха в традиция за нашето училище, освен празниците и участията ни в конкурсите, разбира се, както правят и повечето от училищата в чужбина:

– Създадохме състезание по правопис на български език и така отбелязваме Деня на Паисий Хилендарски като патрон на училището ни. Нарекохме състезанието “Диктовката на Паисий”. В един и същ ден, в едно и също време, един път в годината през юни, всички деца и ученици, както и техните родители, гостите и приятелите на училището, пишат диктовка – всеки клас/група на своето ниво! Тази инициатива предизвика още в началото голям интерес и, за наша радост, дойдоха много гости. Състезанието е отворено и всяка година желаещите могат да дойдат да премерят сили с нашите деца! Догодина ще включим и желаещи от чужбина по интернет! Имаме вече желаещи.

– Денят на приказката – ден, в който приказката е царица в нашето училище: малките рисуват приказни герои и слушат приказки, по-големите разказват всеки една нова приказка и говорят за героите, най-големите обясняват връзката между приказката и общото ни европейско културно наследство…

– Зелено училище-пикник през май в близкия до училището огромен парк, където излизаме с учениците и родителите, да се видим, да поговорим и да се порадваме на хубавото майско слънце и децата да се наиграят на огромната поляна.

– Ден на българското игрално кино за деца – обикновено последната събота, преди да си кажем приятна ваканция; запознаваме нашите ученици с класиката на българското кино за деца, които са част от детството на техните родители – гледахме с децата и родителите “С деца на море”, “Рицар без броня”, “Куче в чекмедже”…

Спираме до тук, тези 5 години минаха неусетно, не винаги твърде леки, но с чувство на удовлетворение и изпълнен дълг, и винаги с радост от работата с децата!

 

Антоанета Карабов,

Асоциация “Европа, култура, обмен”

Снимки: ФБ страница на БУ “Паисий Хилендарски”

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.