Home » Авторски страници

PRомиване на мозъците в PRимирило се общество

2019.06.05 Няма коментари
Spread the love

Проф. Нели Огнянова пред “Дневник”: “Държавата вярва, че власт се печели и задържа чрез медиите. Българският премиер – вече с три мандата – посочи и авторството на идеята: “Доган пръв осъзна, че управлява този, който контролира медиите и съда.” Борисов играе тази игра с два-три инструмента. По негово време една банка акумулира публичен ресурс в невиждани преди това размери и финансира “ТВ Седем”, набраха мощ и медиите на Пеевски, които не допускат критични статии лично за Борисов и за управлението му. Бухалките на Пеевски привилегироват Борисов. Обществените медии са овладени предимно чрез основните фигури в управлението им, Eмил Кошлуков показа среден пръст и се издигна в йерархията, публицистиката отстъпва на развлечения и спорт, поддържа се цяла спортна програма, независимо от дефицита, за който в последните дни говорят синдикатите в БНТ. При търговските медии овладяването също върви с пълна скорост – медии се придобиват от бизнесмени, близки до властта, и резултатите са налице – вижте какво става с “Би Ай Ти”, “ТВ Европа”, вижте “Гонг”, “Нова Броудкастинг груп” и “Нет Инфо”.”

Карикатура: Христо Комарницки, в. “Сега”

—————————————————————————————–

Американският историк Robert Edwin Herzstein има една жестока книга – “The war that Hitler won”(“Войната, която спечели Хитлер”).

Това е потресаващ разказ за злия гений на Йозеф Гьобелс – царят на пропагандата, на PRопагандата, на това, което сега му казват по инерция Връзки с обществеността, а си е чиста проба изкуство за PRомиване на мозъците на послушното, апатичното, безразличното и PRимирилото се общество.

Когато човек чете тази книга, си казва: “Намерете някой Гьобелс, а Хитлер да се създаде няма да е чак толкова трудно!”

Нима не виждаме какво могат да направят медиите днес – да подменят дневния ред на обществото, да отнемат способността му да мисли, да определят кой да е на власт и да унищожат цялата обществена енергия.

А представете си, ако тези медии попаднат в ръцете на някой доморасъл Гьобелс, с изцъклен поглед и карикатурна арогантност на нашенски Гьоринг?!

Нека не си мислим, че онова в Германия е било аномалия, която е осъдено никога да не се повтори изключение!

Снимка: Клуб Z

Затова би трябвало да ни притесни всяко посегателство върху свободата на Словото, независимо, че и без това Свободата е минимизирана, а Словото – опоскано.

Когато “отрязват главите” на журналисти с талант и собствено мнение, това не е само редакционна политика, това е реакционна политика.

Трябва да сме бдителни. Защото, както си помислих след прочитането на книгата на Robert Edwin Herzstein “The war that Hitler won” – ако се намери някой Гьобелс, то Хитлер да се създаде няма да е чак толкова трудно.

Трудното ще започне след това. За всички нас. Но мандалото ще е хлопнало и ще бъде късно. Твърде късно, чада мои.

Карикатура: Христо Комарницки, “Прас-прес”

.

Проф. Николай Слатински

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.