Home » Авторски страници, Е-Списание

За голите и беззащитните хора в България и за нашето възмущение

2019.01.05 Няма коментари
Spread the love

СЛУЧАЙ ПЪРВИ: «ГОЛ МЪЖ ПОД ЧЕРНИ ВРЪХ»

Цитирам:

«Приятелите на Кирил Радев разказват, че той решил да бяга сам в последния ден на 2018 г., тръгвайки от центъра на София. Казал им, че ще се срещнат на Витоша, в заслона на Черни връх. Радев бягал около 4 часа, когато около 23.30 часа настигнал тримата си приятели, изпреварил ги и им казал, че ще се видят на заслона. От компанията му твърдят, че е бил гол до кръста с термобельо надолу и шорти. Малко по-късно, когато се срещнали пред чайната, той треперел, облечен в тънко яке, и се оплаквал, че чайната е заключена и не го пуснали вътре. Положението на Кирил, според приятелите му, било окаяно и се наложило да викат на връх Нова година служители на планинската спасителната служба.»

В случая са ясни виновниците за състоянието му – някакви неизвестни хижари. И независимо, че се чуват въпроси като: «Колко време би издържал Кирил в студа, ако се спъне в тъмното, а след това падне с изкълчен или счупен крак в долчинка, в която телефонът му няма покритие и не може да повика помощ?», се започва една медийна лавина – коментари, мнения, контрамнения. И още тонове изписано във Фейсбук. Дали остана българин във ФБ, който да не изказа мнение?

.

СЛУЧАЙ ВТОРИ: «ГОЛА ЖЕНА В СТУДЕНТСКИ ГРАД – 2013»

Напишете тези думи в Гугъл и вижте (линк) заглавията и текстовете, които ще Ви се появят.

А всъщност, ако се замислим, май става дума за изнасилване, но само няколко медии пишат за това. Ето какво записа Еврочикаго тогава: Ина Искренова: Нашето безразличие ще ни убие.

Насилниците не са известни, а даже май и непотърсени от полицията, защото според някои слухове те не са случайни, а коментарите във ФБ са далеч по-малко.

.

СЛУЧАЙ ТРЕТИ – ОТНОВО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ

Цитирам коментар от Фейсбук стената на д-р Цветеслава Гълъбова:

«Днес още едно българско дете е станало звездичка на небето, недочакало трансплантация, и още едни български чиновници обявиха, че са си купили луксозни джипове за 222 хиляди лева наши пари за чудната им работа по електронните винетки. Е, стана ми гадно, стана ми бясно, защото това вече е норма в нашата мила Татковина – оказва се, че комфортът на негово величество чиновника има предимство пред живота на един българин.»

И още един цитат:

«Видях и чух за трагедията на малкия Стефан… Историята е до болка позната на всеки българин. Болно от тежка болест дете се бори за живота си, а институциите и държавата не правят нищо, т.е. правят всичко възможно, за да го лишат от лечение и така на практика да го убият. Убиват по много начини. И убиец не е някаква фантастична система, убийците имат имена. Министърът се казва Кирил Ананиев. Зам.-министърът – Бойко Пенков. Премиерът – Бойко Борисов. Шефът на Касата, шефове на различни комисии, на дирекции и кабинети – те всички също имат имена.
Лекарството е одобрено за използване в над 20 държави в ЕС, но в България не е. А защо не е одобрено, никой не казва. Сега се обучавали лекари, които да прилагат тази терапия. А защо не са обучени досега, никой не казва. Пращаме ги в чужбина, но оттам им отказват лечение. Но защо отказват, никой не казва. И още много начини за убиване има.
Конкретният случай: родителите на Стефан са отишли в Румъния за процедура по прилагане на лекарство, което не се прилага в България, и са изпратени от Комисията за лечение в чужбина. Но румънските институции отказват, защото искат допълнителни гаранции, че българската държава ще плати лечението – става дума за няколко десетки хиляди лева. Колкото половин лимузина от служебния парк на ВСС, например.
Ще Ви кажа защо румънците отказват. Защото и те си имат болни деца и си ги лекуват. Лекуват и българските, но някой трябва да плати за това. Българските институции, освен, че лишават от възможност болните да се лекуват в България, не са коректни и към Касите и болниците в чужбина. Здравната каса дължи 300 милиона лева към други здравни каси в чужбина. ТРИСТА МИЛИОНА! Няма как да виним чужденците, че не искат да ни лекуват, защото виновни са нашите крадци, които след това не им плащат разходите.
Умишлено убийство… Публично и брутално са оставяни да мрат болните ни деца, родители и близки…»

(Край на цитата – за пълния текст вж. ТУК)

Георги Георгиев, който е автор на горния текст, ни казва – убийците си имат имена, и ни ги посочва, но колко души поне във ФБ са готови да ги коментират и да ги заклеймят, както правят с хижарите, неотворили на полуголия Кирил Радев?

Не Ви ли смущава колосалната разлика в медийното отразяване на тези три случая?

Помислете и Вие за кой от тези случаи отделихте най-голямо време?

Кое, според Вас, заслужава нашето най-голямо възмущение?

Ще се възмутим ли?

 

П. Стаматов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.