Home » Авторски страници, българи зад граница, политика

МОН предоставя разширени възможности на българи в чужбина да следват в Родината

2019.01.05 Няма коментари

Министерството на образованието и науката /МОН/, Дирекция „Висше образование“, дава разширени възможности за продължаване на образованието във висшите учебни заведения в България на млади българи, живеещи в чужбина. Важно е да се знае, че известното Постановление № 103 на Министерски съвет от 1993 г. не касае само български младежи от историческите общности, а и тези от емигрантските общности, но като цяло досега от него са се възползвали най-вече наши младежи от историческите общности в страните, където има такива, и там са били правени информационни кампании на МОН, не и сред емигрантските общности.

В тази посока усилия влага и Асоциацията на българските училища в чужбина /АБУЧ/, представители на която са водили разговори с представители на МОН, за по-добро информиране за тези възможности и сред емигрантските общности. Представители на АБУЧ водят разговори и с представители на държавните ВУЗ в България, чрез Съвета на ректорите, защото ВУЗ-овете са автономни институции и тяхното разбиране и подкрепа също са важни.

Важно е и съдействието на българските дипломатически и консулски представителства по света, по отношение на тези възможности, защото е добре бройките за всяка страна по Постановление № 103 да бъдат заявени чрез нашите дипломатически и консулски представителства. Тези бройки, впрочем, трябва да бъдат заявени до м. март, разбра представител на нашето издание от Адриана Любенова, член на Управителния съвет на АБУЧ, която е преподавател в Пловдивския университет “Пайсий Хилендарски”.

——————————————————————————————

Министерството на образованието и науката е предвидило в своите разчети 2000 места за обучение на българи, живеещи зад граница, в български държавни висши учебни заведения. Тези 2000 места са за бакалаври и магистри. Освен тях, МОН осигурява и до 40 места за обучение на докторанти, както и до 240 месеца за следдипломна квалификация.

Предвидени са облекчени условия за кандидатстване и прием, включително заявяване и избор на висши училища, професионални направления и специалности; стипендия в размер на 200 лв. за студентите и 500 лв. за докторантите и специализантите; ползване на студентски общежития и столове, и др.

Повече информация за предоставените възможности на български младежи, живеещи извън пределите на страната, да се обучават в български висши учебни заведения, може да се прочете във факсимиле от писмо на Дирекция “Висше образование” на МОН, което публикуваме по-долу.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.