Home » Авторски страници, българи зад граница

Изпитът по български език в Чикаго за Seal of Biliteracy – безплатен за ученици от 5, 8 и 12 клас

2018.04.10 Няма коментари
Spread the love

В навечерието на Великден Офисът за езиково и културно обучение /OLCE/ към Чикагските държавни училища, Chicago Public Schools (CPS), в лицето на неговите ръководители Ернесто Матияс и Лиус Нарваес, oбяви, че изпитът по български език за получаване на печат за двуезичност по щатската програма Seal of Biliteracy, ще бъде безплатен за всички ученици на CPS в 5-ти, 8-ми и 12-ти клас. OLCE поема изцяло разходите за администриране на изпита.

Това е поредното признание и издигане статута на родния ни език сред езиковото многообразие в САЩ, след като през пролетта на 2017 г., с общите усилия на Асоциацията на българските училища /АБУЧ/, българско училище “Джон Атанасов” в Чикаго и непрестанното съдействие и подкрепа на генералния консул на България в Чикаго, Иван Анчев, тестът по български език на родния ни Софийски университет/Депратамент по езиково обучение/ДЕО/ бе одобрен от щатското министерство на образованието в Илинойс.

Така българският език заема своето достойно място, наравно с останалите езици в щата Илинойс. Неговото владеене ще бъде оценявано за пръв път от най-престижния български университет.

Поздравяваме г-жа Даниела Сиракова от Посолството на България във Вашингтон и посланик Тихмир Стойчев, за оказаното съдействие за скорошното признаване на изпита по български език на ДЕО/ Софийски университет и в щата Мериленд.

Нека това е стимул за всички, ангажирани с делото българският език да получи подобно признание и в Европа. Да си пожелаем напредък до пълен успех на Петицията на АБУЧ в Европраламента.

 

Управителен съвет на АБУЧ

——————————————————————————————————————————————————–

* Приложение:

1. Съобщение от OLCE/ CPS  от 6-ти април 2018 г. до г-жа Боянка Иванова, директор на българко училище “Джон Атнасов” в Чикаго и учител в чикагското държавно учлилище L. A. Budlong, координатор на изпита – SB in Bulg.announs. Apr. 9. 2018

2. Съобщение за реда на провеждане на изпита –  Seal of Biliteracy Test – April 28, 2018

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.