Home » Авторски страници, българи зад граница

Българска лекарка от Виена – отново на мисия в Етиопия

2018.04.11 Няма коментари
Spread the love

Известната д-р Анелия Хохвартер от Виена заминава, за да продължи работата на първия център за ретинална хирургия, който е създаден с нейна помощ

Д-р Анелия Хохвартер

Въпреки неспокойната обстановка в Етиопия, д-р Анелия Хохвартер заминава в края на тази седмица за големия етиопски щат Оромия. Нейното присъствие там е наложително, за да продължи работата на първия център за ретинална хирургия, който бе създаден с нейна помощ през 2014-2015 г.

За тези 14 дни тя ще изнесе лекции и ще организира обучения, и ще даде становището си как работи очният център. От нейното професионална намеса ще зависи запазването на сертификата на лечебната структура.

Д-р Анелия Хохвартер живее в Австрия и е водещ офталмолог, видима фигура в социалния живот и хуманитарните каузи по цял свят. Тя е един от най-успелите български лекари в чужбина. От 2007 г. отговаря за областта на очните болести в Комисията за борба с домашното насилие към Министерството за здравето, семейството и младежта в Австрия. Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009 г.), Зимбабве (2011 и 2012 г.), както и в Етиопия (2014, 2015, 2017 г.), където изгражда първия център за ретинална хирургия в тази страна.

Международно признатата офталмоложка застана зад каузата „Локомат за България“ – купуване на първия за страната ни робот, който ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Инициативата за това е изцяло нейна, като всичките средства от продажбата на книгата й ”Пътуване” отиват за тази кауза.

За изминалите 365 дни д-р Хохвартер, която е наричана от пациентите си „лекар-ангел”, може да се похвали и с това, че книгата вече е издадена на четири европейски езика: родния й български, немски (“Eine Reise ins Land der Sonne”), руски („Путешествие”) и на английски (“The Journey”).

Досега лично д-р Хохвартер е превела по дарителската сметка над 35 хил. евро от продажбата на своите книги.

Кампанията “Локомат за България” продължава!

Дарителска сметка: Анелия Петрова Хохвартер

IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в евро)

IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)

BIC (SWIFT): UNCRBGSF

Постъпилите дарения ще бъдат преведени директно от банката на фирмата Hocoma, без междинни търговци според договора за покупко-продажба.

 

Константин Димов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.