Home » Авторски страници, българи зад граница

3 март 2018 г. в Чикаго. Какво съдържа тазгодишното тържество

2018.02.28 Няма коментари
Spread the love

Снимката е от предишно издигане на българския национален флаг в центъра на Чикаго.

Както вече информирахме нашите читатели (вж. тук), и тази година по случай българския национален празник 3-ти март, българският флаг ще бъде издигнат на площад “Дейли” в Чикаго. Тържеството ще бъде открито в 11 ч. с приветствие от генералния консул на Р. България в Чикаго Иван Анчев. Тази година честването на 3-ти март в Чикаго ще бъде почетено и от българския посланик в САЩ Тихомир Стойчев, който ще произнесе реч. На площад “Дейли” ще прозчуви българският национален химн, след който и “Дунавско хоро”.

От 11.30 ч. до 13.30 ч. в Gene Siskel Film Center (164 N State St, Chicago, IL 60601), в залата на втория етаж, ще се проведе Тържественият концерт на българските училища в Средния Запад, по случай Националния празник 3-ти март. Водещи на концерта ще са Цвете Тюлева и Павел Хаджиев.

Концертът ще започне с химна на Р. България и химна на Съединените американски щати, изпълнени от Училищния хор на Малко Българско училище. По време на концерта ще бъде поднесено приветствие от зам.-министъра на външните работи Георг Георгиев. По-късно по време на концерта приветствие за празника ще поднесе и Фредерик Макгахан, праправхнук на Джануариъс Макгахан, който ще сподели и впечатления от посещението в България през 2017 г.

Тържественият концерт по случай 3-ти март включва песни, танци, стихотворения, поетичен спектакъл и др. Те ще бъдат изпълнени от ученици от български училища в Средния Запад. Това са училище „Родолюбие”Синсинати (Охайо);  училище „Джон Атанасов” с детска формация „Хорце”; училище „Патиланско царство”; училище „Нов живот”; БУЦ „Знание”; Ново българско училище в Нейпървил; училище „Св. Иван Рилски”; Малко българско училище (с участието и на детския ансамбъл и „Малката Верея”) и училище „Св. София”. Програмата на българските училища в Средния Запад ще завърши с песента „Тих бял Дунав”. Накрая ще има изпълнение на талантливия български цигулар Свет Радославов.

Тази година 3-ти март се пада в почивен ден, събота, и отбелязва кръгла годишнина – 140 години от подписването Сан-Стефанския мирен договор, който слага край на Руско-турската война от 1877-78 г. и бележи началото на Третата българската държава. Честването на 3-ти в Чикаго е включено в официалния календар от събития, във връзка с 200-годишнината от основаването на щата Илийнос. Затова може би празникът ще бъде особен тържествен.

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.