Home » Авторски страници, българи зад граница

“Най-дългата мартеничка” – от Мейн до Илинойс и България

2018.02.28 Няма коментари
Spread the love

На 24-ти февруари 2018 г. пъстрата и добра Баба Марта посети Малко Българско Училище и всичките му филиали.

Още от входните врати на училищните сгради, деца, родители и учители, се поздравяваха с „Честита Баба Марта!“ и бяха закичвани с мартеници и весело настроение.

Пременена и засмяна, Баба Марта разказа на децата за тази многовековна българска традиция, за произхода й и за символиката на белия и червения конец.

Ръцете на всички ученици се окичиха с мартенички – някои, раздадени от Пижо и Пенда, малките усмихнати помощници на Баба Марта, а някои – изработени от учениците в клас.

 

Мартеничката тръгна от източния бряг на САЩ, където децата от “Малко българско училище, Мейн” усукаха червено-бялата нишка. Продължиха я по коридорите на училището в Елк Гроув, Чуднотеката и училище ”Алеко Константинов”.

Така се изви „най-дългата мартеница” на българските училища в чужбина – от Мейн до Илинойс към общия ни дом – България!

Децата и учителите във филиал „Алеко Константинов” бяха подготвили и специално тържество за посрещането на Баба Марта.

Нишката на този така обичан български празник вплете и този ден към всички онези дни от нашата българска история, в които малки и големи са държали в ръцете си два преплетени конеца. Един бял и един червен. Наричани за здраве и късмет от поколения наред и така превърнати в много повече от това, което е видимо за очите – мартеницата.

Символ, предаван през поколенията. Символ, който всеки българин разпознава и тачи. Символ, вплел в себе си тихите стъпки на идващата пролет и нежния аромат на снежнобели кокичета.

 

Соня Герджева

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.