Home » Авторски страници, българи зад граница

“Коледа, свята си ти” в БУ ,,Св. св. Кирил и Методий” – Лос Анжелис

2017.12.18 Няма коментари

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ-СПЕКТАКЪЛ “КОЛЕДА, СВЯТА СИ ТИ”
НА ДЕЦАТА ОТ БЪЛГАРСКОТО УЧИЛИЩЕ “СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ”
В ЛОС АНЖЕЛИС

Под звуците на магическата “Тиха нощ, свята нощ” започна програмата на коледното детско тържество на малките и големи ученолюбивци от българското училище в Лос Анжелес, Калифорния.

Суматохата и вълнението при подготовката за празненството отстъпиха своя ред на организацията и старанието в представянето на традиционните коледните обичаи, битуващи по българските земи.

Водещата на тържеството г-жа Криси Стaйкова, с прекрасна червена рокля и слънчева усмивка, първо даде думата на директорката на училището г-жа Живка Костова, която с патос сподели за вълнението, радостта и нетърпението на всички деца да посрещнат Коледа заедно и по български, с родните обичаи, песни и танци.

Генералният консул на Р. България в Лос Анжелис г-н Веселин Вълчев, който винаги присъства на училищните тържества, поздрави деца и родители за тяхната усърдност да пазят българщината на повече от десет хиляди километра от Родината.

“Няма да изнасям проповед тази вечер – каза отец Висарион. – Ще дам това да сторят децата.” И стопли душите на родители, деца, учители и гости с благи слова за това, колко е важно да се носи българщината и традициите в душите, сърцата и в битието.

“Зън, зън, зън” зазвънтяха детските гласчета на най-малките ученици от предучилищната група на г-жа Илиана Гьошкова. Песента им изпълни залата и наля усмивки по лицата на родители и гости.

Със стихчета тържествено беше посрещнат Дядо Коледа, който, изморен от дългия път и тежкия чувал с подаръци, седна да се стопли и отпочине до камината.

Христина Костова и Криси Стайкова са двете майки, който работиха усърдно с децата, за да съберат детските гласчета в един омайващ унисон на песента “Първият сняг” .

“Весели снежинки, като балеринки, падат от небето и се стелят меко.“

Всичко бе толкова приказно и вълнуващо, обагрено от детските звънливи гласчета, претръпнали от чакане подаръците на добрия Дядо Коледа, който намира всяка къща, за да остави на малчуганите любимите неща.

Учениците от трети и четвърти клас представиха обичая “Бъдни вечер и Коледа”, запознавайки ни как се подрежда трапезата за големия празник, колко вида постни ястия има, какво символизират те и как на коледната трапеза трябва да има всичко онова, което ражда майката Земя. Така всички получиха безценен урок, който ще пазят в семействата си години наред.

С артистичност и патос третокласниците и четвъртокласниците пресъздадоха народните обичаи и уважение, които битуват в българско семейство от Възраждането до наши дни.

“Без наука, няма сполука” , “Да е пълна къщата ни!” и “Да ни заобикалят беди!”, както и “Към хляба се посяга само с чисти ръце”, “Без хляб няма живот” и “Да се хвърля хляб е грехота” са вярвания, заложени и пазени дълбоко в българските родове.

Деца, облечени с народни носии, с калпаци, украсени с пуканки и чимшир, с геги с препечени каравайчета разиграха отколешен български коледарски обичай.

“Сурва весела година!
Да сте живи! Да сте здрави!
Всяко зло да ви забрави!
Пълни шепи и хамбари,
Бели агнета в кошари!…”

Познатите от детството на всеки българин сурвакарски нареждания се леят от устата на сурвакарите, давайки надежда, че няма, няма да се забрави това, което тлее в душите и кове чувството за принадлележност към един народ, към една култура, с традиции и с вековна история.

Шестокласниците разиграха малък скеч “Ученически неволи”, за да развеселят родителите и гостите и да напомнят, че “Светът е оцелял, защото се е смаял”.

И по вече станала традиция в училишните тържества, програмата завърши с български народни танци, а в стъпките и ритъма на хората се включиха учители, родители и гости.

Всяка събота с ентусиазъм, много старание и любов децата от българското училище в Лос Анжелис, родители и учители работиха, за да пресъздадат един красив коледен свят на преминалите през океана традиции на старите българи на младото поколение.

 

Диана Миличин,

БУ ,,Св. св. Кирил и Методий‘‘ – Лос Анжелис

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.