Home » Авторски страници, българи зад граница

Урок по Коледа в БУ “Иван Станчов” – Лондон

2017.12.18 Няма коментари
Spread the love

Весела Коледа от гимназистите в Българско училище “Иван Станчов” към Посолството на Р. България в Лондон

Здравка Владова-Момчева със своите ученици

Като че ли Коледа е най-любимият празник на всички християнски народи по света. Независимо от обстоятелствата, километрите и разстоянията, това е точното време от годината, когато всички трябва да се завърнем у дома. Макар и духом, ако битието налага да бъдем другаде.

Тогава на помощ идват всички онези спомени за традициите, които са формирали нашата национална принадлежност, и любовта към началото, което ни е вкоренило в онази пъстра и гореща, българска земя, достатъчно щедра да ни научи на добро, дори когато сме далече от нея.

Затова, в края на всеки учебен срок през декември ние се събираме в класната стая, за да почетем празника и да потеглим към България по невидимите нишки на кръвта, вярата и обичая, които ни свързват, за да си останем свои.

И тази година Рождественският хляб ни разказа своята история, за да не забравяме кои сме и какво дължим на предците си, въпреки пътищата, които ни предстоят. И въпреки личните избори, които ще направим в бъдеще. Чувството, че сме заедно, че споделяме културата на родните си корени, е най-силният щит срещу разпиляването или претопяването ни като общност.

Уроци като този трябва да бъдат периодично повтаряни, за да не се провалим в големите изпити на живота. Добрите духовни пътеки не трябва да бъдат прекъсвани. Затова първите стъпки са най-важните. Те започват от България и водят към сърцето – най-сигурният дом – който ще остане с нас завинаги. Където и да отидем. Както и да се променяме. Колкото и да продължаваме напред.

Защото никой не е по-голям от Хляба, който ни учи какво означава истинското Рождество – приемственост чрез традицията, която ни държи като българи и човеци.

 

Здравка Владова-Момчева,

преподавател по БЕЛ в БУ „Иван Станчов“

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.