Home » Авторски страници, българи зад граница

One World Culture Project – творчески срещи с българите в Ню Йорк и Чикаго

2017.11.30 Няма коментари
Spread the love

МЕДИЯ И ИЗКУСТВО – ОБЕДИНЕНИ В ПРОЕКТА ONE WORLD CULTURE

В продължение на десет дни, от 3 до 12 декември 2017 г., представители на международно сп. „One World”, заедно с трима самодейни таланти от тетралната трупа „Мелпоарт” – Нови пазар, ще направят творчески срещи с българските общности в Ню Йорк и Чикаго. Проектът се осъществява с изключителната подкрепа на Българските генерални консулства в двата американски града.

Предвидените инициативи ще започнат с творческа вечер на 5 декември (вторник) от 18.30 ч., в българското Генерално консулство в Ню Йорк на адрес: 121 East 62nd Street, Nеw York, NY 10065, USA. Вечерта ще завърши с елегантен коктейл, подсигурен от “Парот Кафе” и ресторант “Механата” в Ню Йорк.

В Чикаго One World Culture Project ще бъде представен на 9 декември (събота), от 18.00 ч., в Българската евaнгелска църква „Нов живот” (http://www.bgnewlife.com/), на адрес: 1480 E. Oakton St., Des Plaines, IL 60018. Творческата вечер ще продължи до 20 ч., след което ще има коктейл, осигурен от “Сердика Фуудс”, с любезното домаканиство на Българската евангелска църква „Нов живот”.

Пред българската публика в Ню Йорк и Чикаго официално ще бъде представен специалният брой на англоезично сп. „One World”. След това ще има представяне на стихосбирката на Виолета Балабанова „Момичета с лицето на Мадони”. Творчеството на Балабанова е преведено на английски, френски и португалски езици и е намерило място в световни библиотеки.

Също така гостите ще имат удоволствие да гледат една от многократно награждаваните постановки -„Интимна терапия” на театралната трупа „Мелпоарт” от Нови пазар, с режисьор Злати Златев, в която темата за вечния „триъгълник” еволюира в смешение от обстоятелства и наслагване на стари спомени, където доверието целенасочено трябва да остане илюзия. Една комедия, написана от френския драматург Ерик Асус.

Не на последно място, проектът предвижда дарения на томове литература, които са част от издателската дейност на сп. “One World”. Всички българските културни и образователни центрове в двата американски града ще получат дарения с уникални бутикови издания.

ЗА ПРОЕКТА

One World Culture е инициатива на англоезично сп. „One World”, чието име носи. Той е изцяло некомерсиален и има за цел да представя чрез изкуството различни култури. Името на проекта прокарва идеята, че светът е един за всички и няма граници и езикови бариери, когато изкуството свързва различни народи и култури.

ЗА сп. “ONE WORLD”

Водещо англоезично издание повече от 17 години. Една от основните му цели е да даде картина на развитието на дипломатическите отношения между България и държавите от различните континенти. Списанието е организатор на имиджови събития.

ЗА ТЕАТЪРА

През 1881 г. възниква театърът в Нови пазар и така за 136 години извървява дълъг път, изпълнен с низ от достойни дела, пренесли във времето плодотворни възрожденски традиции и записали светли страници. През всичките тези години Нови пазар винаги е имал двадесетина сърцати хора, които с много любов и всеотдайност са творили историята на театъра, правили са своя опит за духовен полет и са предавали от поколение на поколение традициите на му от времето на първосъздателите до наши дни. Цялата история на театъра е честен и всеотдаен опит за духовен полет. Настоящият режисьор е Злати Златев.

Най-високите творчески постижения на театъра са лауреатски звания от републикански фестивали, званието „Представителен”, множество отличия от национални и международни форуми, участие в Девети световен фестивал на аматьорските театри в Швейцария, участие в международни фестивали в Турция и Унгария, гастроли в Молдова и Швеция.

 

Калина Тодорова,

директор на сп. „One World”

За повече информация: [email protected]

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.