Home » Авторски страници, политика

За поправката “анти-Възраждане” или защо с парите на данъкоплатците статуквото ще продължава да се възпроизвежда

2017.11.29 Няма коментари
Spread the love

Поправката «анти-Възраждане» – удар на управляващите партии срещу единствената реална опозиционна партия – “Възраждане”. Бюджетната комисия предложи на парламента да намали субсидията на партия “Възраждане” в бюджета за 2018 г. Многомилионните субсидии на парламентарните партии, с които те купуват лимузини и активисти, си остават непроменени, но скромната сума, която “Възраждане” дарява за децата на България, им се привидя разточителна. За това стана дума днес на пресконференция на “Възраждане” в Българската телеграфна агенция в София, запис от която може да се види в сайта на БТА.

На пресконференцията представител на Еврочикаго зададе въпрос, който вълнува огромен брой граждани. Къде и как всеки човек би могъл да установи, че наистина всички пари от субсидията се даряват за благородни цели? Въпросът е болезнен, на фона на общото недоверие към партиите по принцип, и заради усещането, че всички са маскари.

Председателят на “Възраждане”, Костадин Костадинов обясни, че са публикували подробна информация на сайта на партията и освен това в отчета към Сметната палата може да се намери изчерпателна информация. Той допълни, че разбира масовото недоверие към политиците, заради непрекъснатия 29-годишен грабеж, осъществяван от самоовластилата се политическа класа. Но вече е време да се покаже, че не всички са “маскари”, че има и такива, които са честни, и като обещаят нещо, наистина го правят.

Според Костадинов решението за създаване на специален закон “анти-Възраждане” издава страх в парламентарно представените партии, които той посочва като основни виновници за повсеместната корупция, обхванала българската държава.

Костадин Костадинов

На страницата на Еврочикаго във Фейсбук е качен видеозапис на интервю с Костадин Костадинов, направено непосредствено след днешната пресконференция на ПП “Възраждане” в БТА. В него Костадинов припомня, че “Възраждане” е дарявала субсидията си, за разлика от парламентарно представените партии, че прави безплатни учебни помагала за български деца в страната и зад граница, че партията още от самото начало е заявила, че е против бюджетните субсиидии за партиите или за техен минимален размер от 1 лв. За което гласуваха и над 3 милиона български избиратели на референдума за промяна на избирателната система и за партийните субсидии, което решение на суверена парламентът не пожела да превърне в закон. Костадинов подчертава и това, че в Бюджетната комисия и управляващи, и парламентарна опозиция са подкрепили това решение.

——————–

Наистина е странно и ако не законово, то дълбоко морално укоримо това решение на Бюджетната комисия, да се ореже субсидията до 1 лв. на глас за единствената извънпарламентарна партия, която след последните избори има право на такава – при положение, че субсидиите за партиите вътре в Народното събрание си остават по 11 лв. на глас. С подобни решение се показва някаква непоколебимост и непукизъм на политическото статукво, което, освен че се възпроизвежда по един или друг начин след всички избори, освен, че не позволява волята на избирателите по отношение на партийните субсиди и избирателната система да стане част от Изборния закон, иска да въведе на практика изкривено тази воля само за единствената партия извън управлението, която има право на субсидия, но не и за всички останали, които са вътре в парламента.

А ако някой се пита защо и как политическото статукво в България се възпроизвежда, то нека се запита колко ли от парите на българските данъкоплатци, които отиват за партийни субсидии на парламентарно представени партии, отиват после за поддържане на зависимост сред избирателите, на същите тези данъкоплатци, или за купуване или осигуряване по друг начин на техния вот, за да може статуквото отново да се възпроизведе.

 

Ивайло Зартов

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.