Home » Авторски страници, българи зад граница

Обръщение на посланик Тихомир Стойчев във връзка с изборите за НС на Р. България

2017.02.07 Няма коментари
Spread the love

Посолството на Р. България във Вашингтон разпространи до българските медии в САЩ писмо от българския посланик Тихомир Стойчев. Писмото е във връзка с предстоящите избори за Народно събрание на Р. България, насрочени за 26-ти март 2017 г. По-долу може да се види съдържанието на това писмо. В оригинал то може да се види тук – AmbTS-Elect2017

11

 

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

С указ на Президента на Република България № 59 от 24.01.2017 г./ДВ., бр.9 от 26.01.2017 г. бяха насрочени избори за Народно събрание на 26 март 2017 г.

Българските граждани в САЩ, които имат избирателно право и желаят да гласуват, следва да заявят това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (28 февруари 2017 г.) чрез:

Писмено заявление по образец (Приложение № 21-НС от изборните книжа);

Електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия – https://www.cik.bg/ns2017/foreign/submit

Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата/куриерска компания до посолството във Вашингтон или генералните консулства в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт/лична карта, ЕГН и постоянен адрес в България. На кирилица или латиница вписва също населеното място в САЩ, в което желае да гласува, и настоящ адрес в САЩ. Не се приемат изпратени по електронна поща сканирани заявления.

Заявленията се подават за определяне на броя на избирателните секции на територията на САЩ и за съставяне на избирателните списъци по чл. 31, ал.1 от ИК.

На територията на САЩ ще бъдат образувани избирателни секции в дипломатическите и консулските представителства на Република България във Вашингтон, Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

Избирателни секции извън дипломатическите и консулските представителства ще се образуват в населени места, откъдето са подадени не по-малко от 60 заявления за гласуване в изборите за НС.

ЦИК не по-късно от 21 дни преди изборния ден (4 март 2017 г.) определя местата, в които ще се образуват избирателни секции извън страната. Общият брой на избирателните секции, които могат да бъдат образувани на територията на САЩ не може да надвишава 35 секции.

ЦИК назначава секционни избирателни комисии (СИК) за всяка избирателна секция. Крайният срок за назначаване на СИК е 12 дни преди изборния ден (13 март 2017 г.) СИК извън страната се състои от председател, заместник-председател,
секретар и членове. Броят на членовете на СИК е, както следва:

– Секции с до 500 избиратели – до 7 членове, но не по-малко от 5;

– Секции с над 500 избиратели – до 9 членове, но не по-малко от 5.

Информация относно реда и условията за гласуване в чужбина се публикува на интернет страниците на ЦИК www.cik.bg/bg/ns2017/adroad и Министерството на външните работи www.mfa.bg/bg/pages/197/index.html.

На интернет страницата на посолството на Република България във Вашингтон (www.bulgaria-embassy.org) ще се публикува информация за организирането и провеждането на изборите на територията на САЩ.

Във връзка с подготовката на изборите се обръщам към българските общности по места с молба за съдействие по следните въпроси:

1. Разпространяване на информацията за предстоящите избори сред българските граждани и организации;

2. Определяне на лица за контакт, които да поддържат връзка с посолството и генералните консулства по организирането и провеждането на изборите;

3. Предлагане на членове и резервни членове на СИК – минимум петима души и две резерви с посочване на следните данни: трите имена, ЕГН, образование, специалност, предходен опит (ДА/НЕ), телефонен номер и е-mail адрес;

4. Осигуряване на подходящи помещения, урни, две кабини (за гласуване с хартиена бюлетина и за машинно гласуване) и техническо оборудване – компютър, скенер с необходимия софтуер и копирна машина, връзка с интернет.

Служител за контакт във връзка с организацията на изборите в консулския окръг на посолството на Република България във Вашингтон е г-н Деян Катрачев, заместник-ръководител на мисията, e-mail: [email protected], тел: (202) 387-5770; (202) 387-0174; директен: (202) 332-6589.

Контактите на генералните консулства в Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис могат да бъдат намерени на адрес:

http://www.bulgaria-embassy.org/WebPage/Consular%20Information/procedur.htm

Уверен съм, че с Вашата подкрепа изборите за Народно събрание на територията на САЩ ще бъдат организирани и проведени успешно.

 

3 февруари 2017 г.

.                                                                                           С уважение,

.                                                                                                              ТИХОМИР СТОЙЧЕВ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.