Home » Избрано, история, политика

Акад. Борислав Йотов, “За мирна отмяна на Ньойския договор”

2014.12.16 Един коментар
Spread the love

Акад. Борислав Йотов издаде книга, в която посочва три варианти за ревизия на Ньойския договор

 

Румяна Милева, Сelokupnabulgaria.eu

iotov01“За мирна отмяна на Ньойския договор”. Така се казва новата книга на акад. проф. д-р Борислав Йотов, член на Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). Премиерата на томчето се състоя на 26 ноември 2014 г. в семинарната зала на Съюза на българските журналисти. Авторът за първи път у нас прави задълбочен международно-правен анализ на 296-те клаузи на Ньойския мирен договор и представя 24 международно-правни основания за мирна отмяна на този позорен грабителски акт.

“Посочвам три юридически форми, които България може да използва, за да предизвика мирна отмяна на Ньойския договор, подписан на 27 ноември 1919 г. в условия на диктат от страна на Антантата към делегацията на България, водена от министър-председателя Александър Стамболийски”- обясни акад. Борислав Йотов. Той припомни, че по силата на този ”договор” от българското историческо, етническо, етнографско и духовно землище, състоящо се от 235 000 кв. км, са изтръгнати повече от 114 000 кв. км. Повече от 95 години стои отворената рана в снагата на майка България. Книгата е гневен публичен протест против престъпното бездействие на всички български правителства досега. Акад. Йотов е убеден, че е дошло времето да бъде изпълнен завета на Апостола Васил Левски „Не искаме нищо чуждо, но нашето не си го даваме”.

Акад. Борислав Йотов е автор на 160 научни и художествено-публицистични книги, между които „Из дневника на прокурора”, романа „По следите на престъплението”, трилогията „Престъпната пирамида на властта”, „Те предадоха и продадоха България”, „България над всичко и над всички” и др. Той е член на СБЖ и на Световната асоциация на писателите криминалисти (AIEP), която преди време го награди с приза “Златно перо” за цялостно творчество. За книгата си „Империите са мъртви – България е още жива” е награден от Асоциация „Феномени” при ООН.

 

One Comment »

  • Атанас Панчев said:

    Поздравявам Борислав Йотов. Прегледа на договора можеше да се направи много лесно когато НАТО. Искаше коридор да бомбардира невините хора в Сърбия. Тогава можехме да изявим претенции и Великите сили щяха да отстъпят.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.