Home » Е-Списание

Отново ядрена авария и отново научаваме със закъснение

2014.12.04 Няма коментари
Spread the love

Авария е настъпила в Трети блок на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна – АЕЦ “Запорожие”. Това съобщи вчера премиерът на страната Арсений Яценюк, като също така призова енергийният министър да даде спешна пресконференция. Спешна, спешна, но все пак едва 5 дни след инцидента ни успокояват, че аварията не е голяма.

Във Виена пък Международната агенция по атомна енергия (МААЕ) не коментира случая. “Ройтерс” припомня, че по силата на международна конвенция, приета след трагедията в Чернобил, една държава трябва да уведомява МААЕ за всякакви ядрени инциденти, които могат да засегнат други държави.

Като граждани ни е ясно, че трябва да бъдем уведомявани, но защо това да се случва, едва след като някой вместо нас прецени, че е опасно за живота ни?

Нима не е нужно да бъдем предупреждавани предварително, както го прави например физикът Георги Котев, който днес е записал в своя блог следното:

“Едва вчера, с цели ПЕТ дни отлагане украинските власти съобщиха, че блок №3 на АЕЦ “Запорожие”е аварирал и изключен от мрежата. И понеже става въпрос за блок със същите параметри, както и двата работещи в АЕЦ “Козлодуй”, реших да направя едно експресно сравнение на натоварването на мощностите между украинските и нашите. На територията на Украйна има общо 13 (тринадесет) енергоблока с реакторни установки от типа ВВЕР-1000 (водо-водни енергийни реактори с 1000 мегавата производствен капацитет на електрогенератора), каквито са и двата (5-ти и 6-ти) блока в Козлодуй. Поради тази причина сравнението е повече от коректно.

РЕЗУЛТАТ – от 13 енергийни блока с реактори от типа ВВЕР-1000, в Украйна, НИТО ЕДИН не превишава натоварването на 6-ти блок в АЕЦ “Козлодуй” (което е 1043 MW – бел.ред ).
Заради по-северното си разположение и по-хладен климат (фактор, който повишава КПД-то на блока, заради по-ефективното охлаждане на техническата вода), ситуацията би трябвало да е точно обратната, но не би.

ИЗВОД – родния клон на ядрената мафия е по-алчен и си играе с огъня, напъвайки въпросния 6-ти блок да работи на предела на възможностите си.

Е, аз само отбелязвам.”

С тези думи завършва поста си първият български ядрен дисидент.

И само от нас си зависи дали ще го забележим. Както и дали ще забележим покрай справедливото си негодуване срещу Слави Бинев и Вежди Рашидов, калинките в енергетиката и това, че в комисията, отговаряща за нея в парламента, има не един, а двама депутати от списъците на ДС (Рамадан Аталай и Таско Ерменков).

aecUkr

.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.