Home » Е-Списание, политика

Обама поиска от Конгреса $263 млн. за полицейско оборудване и обучение

2014.12.02 Няма коментари
Spread the love
Обама призова за допълнителни средства за полицията. Снимка: Скрийшот от видео на ТВ Европа

Обама призова за допълнителни средства за полицията. Снимка: Скрийшот от видео на ТВ Европа

Президентът на САЩ Барак Обама поиска от Конгреса $ 263 милиона за оборудване и обучение на силите на реда. 75 млн. долара от тях са предвидени за купуването на 50 хиляди портативни камери, които полицаите да носят със себе си на работа. Преди това искане президентът разпореди да се формира работна група, която да подготви предложения за усъвършенстване на действията на полицията.

Новината за исканите допълнителни средства за полицията бе съобщена след много протести, провокирани от решението на съдебен състав да не търси отговорност от полицая Дерън Уилсън, застрелял през август тази година във Фъргюсън невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун.

Целта е портативните камери да записват отношенията между полицаи и цивилни, и след това записите да могат да се използват за решаването на спорове между полиция и свидетели. Такива спорове възникнаха за случая във Фъргюсън. Призовавайки за финансиране на носенето на камери от полицаите Барак Обама коментира, че ситуацията във Фъргюсън не е проблем само за отделни общности или групи, а касае всички.

“Както казах миналата седмица, когато която и да е част от американското семейство усеща, че към нея се отнасят несправедливо, това е проблем за всички нас. Това не е проблем само за някои. Това не е проблем на определена общност или определена демографска група. Това засяга цялата нация” – заяви президентът.

От своя страна главният прокурор на САЩ Ерик Холдър заяви в Атланта, че скоро ще представи своите препоръки за решаване на проблема с расовото профилиране. Според  Холдър ключов фактор в това отношение е да има повече общуване между отделните групи в обществото. Прокурорът припомни, че федералното разследване дали убийството на Майкъл Браун е било на расова основа все още тече и не е приключило.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.