Home » Авторски страници

Още за утрешната Молитва за България

2014.08.14 Няма коментари
Spread the love

UntitledВъв връзка с идеята за общонародна молитва за България на 15-ти август, в деня на Успение Богодорично, за която и нашето издание информира (вж. тук) , стана известно, че на Празника Успение на Света Богородица във всички черкви и манастири в Ловчанска епархия ще се отправи молитва към Божията майка за благоденствие на българския народ. За това решение на Ловчанския митрополит Гавраил има информация и в сайта на Българската патриаршия. Текстът на самата молитва от молебения канон на Света Богородица, който е избран с благословията на владиката Гавралил да се чете в Ловчанска епархия, е следният:

 

Молитва към Пресвета Богородица за благоденствие на българския народ

.

ДеваО, пресвета Дево, Владичице Богородице! Ти си по-горе от всички ангели и архангели и по-драгоценна от всички твари. Ти си помощница на обидените, надежда на безнадеждните, застъпница на бедните, утеха на наскърбените, кърмителка на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и защита на всички християни.

О, всемилостива Дево Богородице и Владичице!

С твоята милост спаси и помилуй благочестивия и христолюбив наш народ.

Спаси, Богородице, и помилуй твоите раби: светия наш Синод, преосвещените митрополити и епископи и целия свещенически и иночески чин; правителството, военачалниците, градоначалниците и христолюбивото войнство и всички православни християни защити чрез твоя честен покров.

Измоли, Владичице, въплотилия се безсеменно от тебе Христос Бог наш да ни препаше със Своята сила отгоре против невидимите и видими наши врагове.

О, всемилостива Владичице Богородице, дигни ни от дълбочината на греха и ни избави от глад, мор, земетръс и наводнение, от огън и меч, от нашествие на другородци и от междуособици, от внезапна смърт, от вражеско нападение, от вредоносни ветрове, от смъртоносна язва и от всяко зло.

Дай, Владичице, мир и здраве на твоите раби, на всички православни християни, и просвети техния ум и сърдечните им очи, за да се спасят.

Удостой нас, твоите грешни раби, с царството на Твоя Син, нашия Христос Бог. Защото е благословена и препрославена Неговата сила заедно с безначалния Негов Отец и с пресветия, благия и животворящ Негов Дух, сега и всякога, и во веки-веков. Амин.

 

Инициатива за общонародна молитва за България, която тръгна отдолу, от обикновени вярващи хора, и във връзка с която бяха създадени различни групи в социалната мрежа Фейсбук, бе приета като че ли с резерви от ръководството на Българската православна църква, поради това, че в тази инициатива не участват само вярващи православни християни, но и вярващи от други конфесии, както и представители на т.нар. Бяло братство. Опитите на различни хора, инициирали и участващи в тази инициатива, да получат положителен отговор от Светия Синод, че е възможно Православната ни църква да организира молебен на този ден, или пък специална молитва – както самият Свети синод би решил за уместно – не се увенчаха с успех.

И макар че разбира се в тази идея никога не е ставало дума за нещо друго, освен за това такава молитва или молебен да бъдат направени според православния канон (както и за вярващите от други конфесии, решили да участват в тази обща молитва, никога не е ставало дума да направят нещо различно от това, което предполагат техните канонични правила), тази инициатива, тръгнала отдолу, срещна реален положителен отклик само в Ловчанска епархия или сред отделни православни свещеници в други епархии.

Към идеята за обща молитва за България бяха поканени да се присъединят и всички българи по света (вж. тук), които имат желание и възможност за това, както и всички български граждани, които милеят за страната (вж. тук)

Междувременно в различни групи във Фейсбук, в които се обменя информация за утрешната обща молитва за България, се появиха съобщения, че Столична община е дала разрешение, което е съгласувано със СДВР, от 18.00 ч. пред храм-паметника “Св. Александър Невски“ да се съберат желаещите да се помолят заедно за спасението и благоденствието на страната. Мястото на събирането е откъм Светия Синод. И че било разрешено също към 21.45 ч. хората, участващи в това събитие, да обиколят патриаршеската катедрала със запалени свещи.

Не разполагаме обаче с информация в това събитие да са се ангажирали да участват по какъвто и да било начин български православни свещенослужители. Може би и такива ще има като индивидуално участие, но така или иначе поне до този момент няма решение на Светия Синод, български православни духовници да се ангажират да излязат пред хората, които ще се съберат пред катедралата, и да ги поведат в това молитвено събитие, за да не се превърне то в обикновено шествие със свещи, или не дай Боже, в някакъв хаотичен митинг.

В социалната мрежа се появиха и съобщения от участници в инициативата, че президентът Росен Плевнелиев приел положително тази идея. Ако се доверим на тези съобщения, може би държавният глава ще бъде също утре пред българската партиаршеска катедрала. Били са отправени запитвания и към главата на арменската църква в България и други ръководители на християнски конфесии, както и към главния мюфтия на мюсюлманите в България, някои от които отговорили на тези запитвания.

Разбира се утре сутринта във всички епархии и енории на Българската православна църква ще бъде отслужена традиционната празнична Света литургия за Успение Богодорично. А православната литургия, отслужвана в българските черкви и манастири, винаги е съдържала и съдържа молитвен призив за благословението и благоденствието на българския народ.

Но все пак не е известен друг случай в новата история на страната, когато обикновени вярващи хора да са се опитали да организират сами обща молитва за България и българския народ, и да са търсили отрано съдействието, участието, благословението на Българската православна църква за такава обща молитва. В този смисъл може само да се съжалява, че ръководството на БПЦ, с изключение на Ловчанския митрополит, реагира резервирано – и поради зле разбрани може би опасения за чистота на вярата, или Бог знае защо, не прие да организира обща православна молитва във всички храмове и манастири, заради тръгнала не от Светия синод идея.

Каквото и да се случи утре, който и вярващ човек да се реши да присъедини към общата молитва за спасение на България, се надяваме, че Бог ще чуе гласа на всички, които искрено се обърнат към Него, във всеки час и във всеки храм или дом в деня на Голяма Богодорица. Както и че липсата на православни духовни водачи в или пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София утре следобед и вечерта няма да доведе до превръщане на молитвеното събиране в нещо като службите на отец Христофор Събев в първите години на демокрацията, или пък до митинг, обикаляне със свещи или четени неизвестно от кого молитви пред партиаршеската катедрала, без участието на православни клирици, понеже те не са пожелали да участват.

—————————————————————————————–

Борис Христов и хористи в катедралата “Св. Александър Невски”, “Многая лета”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.