Home » Авторски страници

За дългогодишния член на УС на БНБ и бивш агент на ДС Стати Статев

2014.08.14 Един коментар
Spread the love

Настоящият ректор на Университета за национално и световно стопанство и член втори мандат на Управителния съвет на БНБ проф. Стати Статев, който се прочу миналата година със скандални изказвания пред своите студенти, и в чиято биография официално пише, че е завършил “Математика” в СУ “Св. Климент Охридски” през 1984 г., може би има фалшива диплома.

Стати Статев стана известен и с това, че е бил агент на ДС. Краят на комунистическия режим в България заварва Статев в САЩ, където, според публикации в български медии, е изпълнявал секретни задачи, под прикритието на специализант в Университета на Илинойс.

След кризата, настъпила с Корпоративна търговска банка, която надзорът на БНБ допусна по странен начин, носят ли и членовете на Управителния съвет на БНБ, между които и проф. Статев, който е в този съвет от 10 години, някаква отговорност? И защо и през 2014 г. се оказва, че кадри на ДС продължават да са навсякъде, да ръководят по един или друг начин важни сфери и институции в страната?

Стати Статев през юни 2010 г. при полагането му на клетва като член на УС на БНБ втори мандат. Снимка: БГНЕС

Стати Статев през юни 2010 г. при полагането му на клетва като член на УС на БНБ втори мандат. Снимка: БГНЕС

На 3.06. 2004 г., на основание чл. 98, т. 7 от Конституцията на Р. България, и във връзка с чл. 12, ал. 3 от Закона за БНБ, президентът Георги Първанов издава указ, с който назначава проф. Стати Статев за член на Управителния съвет на Българската народна банка. Мандатът на това членство е шест години. На 16 юни 2010 г., избраният междувременно втори мандат за президент Първанов назначава отново Стати Статев за член на УС на БНБ. Вторият мандат на Статев като член на УС на БНБ, който съвпадна и със скандалния случай с Корпоративна търговска банка, изтича след две години. Към днешна дата Стати Статев е в УС на БНБ вече повече от 10 години.

.
В публикация за агентурното досие на Стати Статев от ноември 2013 г. сайтът desebg.com пише: “Делото е било свалено в архив през март 1991 г., но е прошнуровано и подпечатано едва през септември 2004 г. Това означава, че до тази дата върху материалите е могло да бъде извършена интервенция. Документите не са окомплектовани съгласно Строго секретната инструкция за оперативен отчет на ПГУ. Според нея на секретните сътрудници (агентите) се оформят два вида дела – лично и работно. В личното дело се съхраняват материалите, свързани с проучването и привличането на лицето към сътрудничество. В работно дело се съдържат агентурните донесения и справките за срещите с агента”, пише в тази публикация. Както и че: “в началото на 1990 г. в ПГУ се извършва прочистване на агентурните дела и запазената към момента папка с архивни материали за проф. Стати Статев в качеството му на секретен сътрудник (СС) „СТОЙНОВСКИ” е компилация на тези две дела – личното и работното. Оттук може да се направи извода, че досието на СС „СТОЙНОВСКИ” най-вероятно е прочистено в началото на промените, най-вече от материали, свързани с неговата агентурна дейност.”

.

Статев посещава и  САЩ със задача като агент и му е проведена специална секретна подготовка. Задачата му е да изучава държавните и частни институти и фирми, занимаващи се с планиране на икономиката и аналитично-прогностична дейност; да събира материали, отнасящи се до методиките, по които се осъществява планирането на икономиките на макро- и микрониво; както и материали, свързани с военно-промишления комплекс на САЩ. Проф. Майкъл Уайзън от Университета в Илинойс, САЩ, информира през пролетта на 1989 г. Статев, че може да специализира при него и Статев отива на тази специализация. Крахът на комунистическия режим в България заварва Стати Статев в САЩ. В прочистеното му досие няма данни обаче за неговата дейност в Щатите. Все пак в досието са останали документи, свидетелстващи, че Статев е писал доноси срещу свои колеги.

Корицата на папката от прочистеното досие на секретен сътрудник „СТОЙНОВСКИ”, каквото е било агентурното име на Стати Статев. Източник: comdos.

Корицата на папката от прочистеното досие на секретен сътрудник „СТОЙНОВСКИ”, каквото е било агентурното име на Стати Статев. Източник: Сomdos

Дългогодишният член на УС на БНБ и ректор на УНСС Стати Статев, е същият, който предизвика преди време скандал в Университета за национално и световно стопанство, с изказването си пред протестиращи студенти, окупирали университета. Тогава проф. Статев каза следното:

„Ще станете ли по велики? Ще станете ли по-велики пред себе си от това, че дремете по тия банки цяла нощ. Това си е наглост. Вие нямате мярка. Мога да ви запазя и места в някой хотел, ако искате… Единственото, което ви пази е, че гледам на вас с неособено голямо уважение, но като на млади хора, които биха се поучили, както и ние сме се поучавали от недостойни постъпки, които сме правили… В момента вие пречите, пречите пречите. Всичко друго е илюзия.”

На репликата на студент, че въпросът не е в това дали им харесва повече в България или чужбина, проф. Статев отвръща: „Ами отивайте в чужбина, колега, но не пречете на тия, които искат да учат”. Накрая заявява и, че: „УНСС не е ваш дом и дай Боже, няма да бъде”. (Репликите на Стати Статев са цитирани по публикация в сайта desebg.com от ноември 2013 г. – бел.ред.)

.

Интересно за личността на Стати Статев е и друго. В неговата официална биография може да се прочете  (вж. тук), че той е завършил през 1984 г. специалност “Математика” във ФММ (Факултет по математика и механика, както се е казвал това време Факултетът по математика и информатика – б.р.) на СУ “Св. Климент Охридски”.

Миналият месец точно този випуск на ФММ на СУ – 1984, празнува заедно 30 години от завършването си. Във връзка с това са били издирени всички студенти от випуска в Главната книга на Софийския университет, за да бъдат поканени на празненството. Такова лице, с такова име, нямало обаче записано да е завършило “Математика” във ФММ през 1984 г., нито пък събралите се да празнуват 30-годишия юбилей завършили през 1984 г. възпитаници на този факултет на СУ си спомнят да са имали подобен състудент. За това ни информира един български емигрант, професор по математика, който е завършил “Математика” във ФММ на СУ през същата 1984 г., и който е бил на юбилейната среща на випуска, проведена през месец юли т.г.

Ако в архивите на Софийския университет няма студент с името Стати Статев, който да е завършил “Математика” във ФММ през 1984 г., това е странно и навежда асоциации с практиката на ДС да осигурява понякога и дипломи на своите сътрудници.

.

Впрочем, след избухването на скандала с КТБ, предшественикът на проф. Статев като ректор на Университета за национално и световно стопанство, проф. Борислав Борисов, заявява: “Управата на БНБ е проспала този момент – тя сама да я постави под надзор. За нас това говори за две неща: или управата на БНБ е работила безотговорно, непрофесионално и некомпетентно, или мълчаливо със своето бездействие е подкрепяла този процес на срутване на банката”. Проф. Борисов казва това по време на пресконференция на създадената от бившия президент Първанов политическа формация АБВ, на който бившият ректор на УНСС е член.

————————————————————

На снимката по-долу може да се види моментът на встъпването в длъжност като ректор на УНСС на проф. Стати Статев, назначен два пъти от президента Първанов и за член на УС на БНБ. На тази снимка, която е от декември 2011 г. и е взета от сайта на УНСС, членът на Първановата формация АБВ проф. Борислав Борисов прегръща наследника си.

Снимка: УНСС

One Comment »

 • Jason Statham said:

  Хора събудете се!
  Този гаден доносник измекяр и мухльо , тази тлъста и безочлива свиня отново е преизбран за ректор на УНСС в края на 2015г.
  Активирайте се , пишете по всички форуми и социални мрежи.
  Трябва да отстраним такива изчадия от обществения живот , а камо ли да им позволяваме да учат децата ни.
  Заедно можем да ги прогоним в тъмното минало откъдето са изпълзяли!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.