Home » Авторски страници, политика

Обръщение на Маргарита Попова до българските граждани в чужбина

2014.05.12 Няма коментари

Президентската администрация изпрати до медиите писмо на българския вицепрезидент Маргарита Попова до българските граждани в чужбина, в което тя се обръща към тях във връзка с изборите за Европейски парламент.

В писмото се казва: “Обръщам се към вас, към българските общности и организации зад граница, които ще упражните правото си на глас на европейските избори извън България, с призив да гласувате! Изключително важно за Европейския съюз е следващият Европейски парламент да има много висок кредит на доверие от всички нас.”

Следва целият текст.

————————————————————

Untitled

Скъпи български граждани, приятели!

Обръщам се към вас, към българските общности и организации зад граница, които ще упражните правото си на глас на европейските избори извън България, с призив да гласувате! Изключително важно за Европейския съюз е следващият Европейски парламент да има много висок кредит на доверие от всички нас. За да работи в следващите пет години за преодоляване на проблемите пред Съюза, за гарантиране на по-добри условия на живот, сигурност и мир.

Новият Изборен кодекс, създаден с респектиращото съучастие и на представители на българските общности в чужбина, подобрява значително условията българите зад граница да упражнят правото си на глас. На практика три пъти повече избирателни секции извън България спрямо 2009 година се откриват за вота на 25 май – 168. Изборният кодекс предвижда възможността при гласуване извън страната организациите на български граждани в съответната страна да могат да предлагат членове на секционни избирателни комисии, когато в тях има непопълнени по законовия ред места, до 5 дни преди изборния ден /чл. 104, ал.2/. Организациите на българските общности зад граница могат да оказват съдействие на ръководителите дипломатическите и консулските представителства по организацията на изборните секции чрез осигуряване на контакти с местната администрация за намиране на помещения за гласуване и техническо подпомагане на подготовката / чл. 22, ал. 2/.

Благодаря на онези от вас, които вече заявиха желание да партнират на българските дипломати зад граница, за коректната и ефективна подготовка на изборите за Европейски парламент. Изразявам надежда, че предвидените от законодателя по-добри възможности за гласуване на европейските избори ще бъдат „наградени“ с вашата активност. Сигурна съм, че дипломатическите и консулските ни представителства зад граница ще се отнесат позитивно към инициативата на българските общности за подпомагане на изборния процес.

С уважение:

Маргарита Попова,
Вицепрезидент на Република България

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.