2022-07-05

1 thought on “Първи ден на Деветата световна среща на българските медии

 1. Повече българчета се раждат в чужбина! Дайте им закон!

  Нашите емигранти искат да участват в живота в страната, заяви на срещата на медиите в Пловдив редакторът на Eurochicago.com

  Мариана Христова смята, че България пилее талантите и активността на емигрантите в чужбина
  “По неофициални данни, в чужбина вече се раждат повече българчета отколкото в България. Нашите емигранти са 2-3 милиона. Те имат нужда от закон! Нека ние като медии да говорим за това.” С тези думи се обърна Мариана Христова, редактор на онлайн изданието https://www.eurochicago.com към организаторите на Деветата световна среща на българските медии, която се провежда в три града. Днес, след откриването на форума в София, участниците пристигнаха в Пловдив, където програмата ще продължи два дни, а в сряда ще са във Велико Търново.

  “Българите в чужбина искат да има Национален орган на диаспората. Те искат да гласуват за хора, които да ги представляват, когато се взимат решения за емигрантите от държавата”, обясни в кулоарите Христова. И даде пример с Милен Велчев и Симеон Дянков. “Ето, те работеха в чужбина – Велчев в Лондон, Дянков във Вашингтон, но те не бяха излъчени от диаспората. По друг начин бяха издигнати за постовете. По света има много активни и можещи българи, които живо се интересуват от живота и развитието на България. Нашите правителства обаче не използват техния потенциал”, смята редакторът на сайта. Христова обясни, че миналата година е имало проект на Закон за българите в чужбина, който обаче не бил утвърден, тъй като имал редица недостатъци. Проблемът е, че новото правителство не работи по нов законопроект за емигрантите.

  “Те се борят да отпадне забраната за участие в управлението на страната за хора с двойно гражданство. Миналата година е имало и предложение да се създаде специално министерство, което да работи за връзките между Българи “вътре” и България “вън”. “В други държави е предвидена и депутатска квота за емигрантите”, даде пример Мариана Христова.

  Тя поясни, че само в Чикаго българите са над 100 000 и в мегаполиса има 9 български училища, както и няколко вестници, списания и интернет издания.

  “Когато започнаха протестите – и февруарските, и тези от юни насам, се видя, че навсякъде, където има българи, се организираха акции в знак на съпричастност към случващото се в България. Дори и на Монблан бе издигнат плакат #дансwithme. Това е показа не само активност, но и носталгия на българските емигранти. Добре е и бедиите тук, в страната, да лобират за нашите хора, които са пръснати по света”, предлага Мариана Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *