Home » Авторски страници

Втори ден на Деветата световна среща на българските медии

2013.10.15 Няма коментари
Spread the love
Ивайло Дичев и Георги Лозанов. Снимка: БТА

Ивайло Дичев и Георги Лозанов. Снимка: БТА

Пловдив, 15.10.2013 г. Вторият ден от Деветата световна среща на българските медии по света започна с панел, чиято тема бяха т.нар. нови медии и тяхната връзка с гражданското общество. Според доц. Георги Лозанов от СЕМ т.нар. нови медии започват да работят като долна камара на парламента. Социалните мрежи според него дават възможност за това политиците да бъдат прескочени и гражданите да се превърнат в представители на самите себе си, директно пред институциите, без политически посредничества. Г-н Лозанов и проф.  Ивайло Дичев, модератор на панела, под т.нар. нови медии имаха предвид социалните мрежи като Фейсбук и Туитър.

Според Полина Паунова от Mediapool, обаче, както и според Владимир Йончев от OFFNews, важно е не толкова това дали медиите са традиционни (т.е.  дали са печатни издания, телевизии или радиа) или  нови (като под нови медии тук се подразбираха и медиите, чието съдържание се създава, публикува и пр. основно в интернет), а това дали се спазват отдавна измислените стандарти на достоверност и истинност на информацията, дали съответните медии се стремят да казват истината или не. Ние сме избягали от т.нар. традиционни медии, именно защото не сме могли да работим в тях по тези отдавна измислени правила за достоверност и истинност, и за да не се налага да скриваме или манипулираме информация, каза г-н Йончев.

Работен момент от срещата.

Снимка: Петранка Стаматова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Силвия Авдала от изданието Alia.bg, Израел, говори за това, че българските ведомства и чиновници не са склонни да използват социалните мрежи като средство за контакт с български граждани в чужбина. Нещо повече, избягват подобен контакт, дори когато имат пряко отношение към изпращането на работа на конкретни български граждани в чужбина. Г-жа Авдала посочи като пример български строители в Израел, изпратени на работа там чрез нашето социално министерство, които създали група във Фейсбук и поканили в нея служители от това ведомство, но служителите отказали всякакво подобно участие и контакт. Г-жа Авдала спомена и за това, че за съжаление в Р. Македония например няма не само нито едно българско издание, но и от известно време няма и кореспонденти на националните медии в тази страна, в която можеш да бъдеш всякакъв друг, само не и българин. Което говори за това, че българската държава на много неща не успява да обърне внимание или пък няма изработена адекватна политика за тях.

Снимка: Петранка Стаматова

Снимка: Петранка Стаматова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

По-късно срещата продължи с панели, свързани с икономически и социални теми, като икономическото развитие на регионите, здравеопазването като национален приоритет и др., в които имаше засилено участие на представители на бизнеса.

“Българите живеят средно 6 години по-малко от европейците. Ежегодно от България изтичат толкова медицински кадри, колкото създава образователната ни система”. /Кратко видео от дискусията в панела “Здравеопазването – несъстоялият се национален приоритет” тук: http://www.bta.bg/bg/

.
По същото време, във фоайе до залата, в която се провеждаше днес форумът в хотел “Тримонциум” в Пловдив, представители на сирийската държавна телеграфна агенция САНА дадоха брифинг за присъстващи на срещата журналисти, в който беше коментиран въпросът за сирийските бежанци в България, които, според думите на представителите на САНА, могат да се завърнат в родината си “в освободени от терористите територии”. Сирийските представители казаха още, че в Сирия се разрушават целенасочено религиозни храмове и културни паметници, и че съвсем скоро две от най-старите църкви в Сирия и в света, са били обстрелвани с гранати от бунтовниците.

Утре и в други ден форумът продължава във Велико Търново, където ще бъде коментиран теми като проектът на БАН “Възгледи за основните национални цели на България”, образованието като национален приоритет, образът на българския туризъм по света и други.

 

 Еврочикаго

Участници в срещата в пресентъра пред зала "Професор арх. Йолов" в "Тримонциум". Снимка: Петранка Стаматова

Участници в срещата в пресцентъра пред зала “Професор арх. Йолов” в “Тримонциум”. Снимка: Петранка Стаматова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.