Home » Авторски страници, политика

Отварячът на очи

2013.09.30 Няма коментари
Spread the love

Бареков громи несправедливостта.

Бареков громи несправедливостта…

Ох, Бареков при Сашо Диков по НОВА ТВ. Все си мислех, че няма по-нагли паразити от Станишев, Борисов, Сидеров, Доган, Костов, Симеонов и прочие шампиони. Обаче Баречката ги разби. Изпревари ги. Ако не с едни цели гърди, то поне с едно зърно е пред тях. Докато те щафетно си предават властта помежду си; докато са заети с 24-годишния геноцид над българския народ. Защото, съгласете се, никак не е лесно да грабиш и да пазиш вече награбеното. Та, докато умниците маскират престъпленията си с термини като приватизация, заменки, обществени поръчки, комисиони, прозрачност, демокрация… Бюреков направо ни заяви: „Аз съм човекът, който отвори очите на българите за краха на социалната политика на ГЕРБ”?!? Той бил критикувал Бойко. Казвал му: „Така не трябва, това не бива..!”. Леле-мале! Останах без дъх.

Неизбежно си представих сценката: Султанът Бойко, обещавачът на справедливост и смелият журналист Ники. Страшно ми хареса. Само дето се затрудних да ги разположа в пространството. Да кажем, че са в някоя стая. Бойко е седнал в кресло, подплътено с естествена кожа от подмазвачи. Но къде и в каква поза е смелчагата, отварячът на очи? На четири крака – анфас, или в гръб? Или пък в стойка мирно? Вариантите са много. По филмите например съм виждал най-разпространената форма за критикуване на чорбаджии – критикарят пълзи по персийския килим, погледът му е съсредоточен в нишките сякаш ги брои. Устата шепне хвалебствени думи: „Ти си слънцето на пустинята! Ти си звездата на небосклона! Повелителят на повелителите. Център-нападателят на Бистришките тигри. Светли и пресветли! Ти си най-най!”. В същото време чорбаджията сам се досеща, че това е остра критика за неуспешната социална политика.

Както и да е. Ще си остане загадка за нас как точно е била работата. Важното е, че по същество имаме яснота. Този ендемит сред българските журналисти се похвали и за други геройства. Как критикува и сегашното правителство. Как разследвал олигарсите Огнян Донев, Любо Пъпката, Иво Прокопиев… И не било поръчка срещу тях, не било рекет, а борба за справедливост. Скъса ме този човек! Еей, разби ме!

Веднъж, както си излизал от Сен Тропе и се озовал на площада в някакъв български провинциален град. И там вместо да попадне в компанията на олигарси и чалга звезди, го наобиколили някакви извънземни – стари, беззъби, опърпани, изнемощели, гладни хорица. Те твърдели, че са български граждани. И, о чудо! Ники се трогнал. Потресъл се. Точно в този миг Баречката прогледнал. Само да не си помислите, че това е художествена измислица. Не, това са си признания на уникума в дисциплината мятане на наглости без задръжки. Ники, отварячът на очите на българския народ. Който не вярва, да гледа предаването в сайта на НОВА ТВ. Този, който го е гледал, сигурно се чуди какво става. Какъв е случаят? Че е клиничен е ясно, но все пак? Какво става?

Обяснението е простичко. Шайката от олигарси, местни феодали, корумпирани политици и магистрати се тресе от страх. Изпаднали са в паника. Българските граждани се освобождават от робството. Бавно, но сигурно осъзнават кои са истинските виновници за бедите им. Бейовете вече са готови да опитат всичко, само и само да отложат неизбежните справедливост и възмездие. С едната ръка подготвят новите спасители – обединители на „патриотичния” вот, начело със зависимия Валери Симеонов. Хвърлят реформатори, реноватори, кооператори и какви ли още не въдици с цел отвличане на вниманието. С другата ръка пускат от верижките алчни и достатъчно самовлюбени пудели. Нека се поразходят по телевизионните студиа. Да поджавкат, да поразхвърлят лиги. Може пък някой да им се върже. След като Янето престана да ни разсмива, сега е на ход следващият придворен шут. Давай Баречка, ти си!

.

Ивайло Зартов,

15 септември 2013 г.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.