Home » Авторски страници, българи зад граница

Дистанционни стажове за български студенти в чужбина

2013.09.30 Няма коментари
Spread the love

Инициатива за дистанционни стажове в българската държавна администрация за български студенти, обучаващи се в чужбина

 

plakat7 (1) copy

За първи път в държавната администрация на България ще се проведат дистанционни стажове за български студенти, обучаващи се в чужбина. Кандидатите ще могат да кандидатстват за най-малко 300 стажантски позиции, в 27 професионални направления, обявени от 61 структури на държавната администрация. Кандидатстването е изцяло онлайн на Портала за студентски стажове http://staj.government.bg/. Инициативата се провежда под патронажа на вицепремиера по икономическото развитие Даниела Бобева.

Какво предлага БГ администрацията

Целта на инициативата е да се предоставят възможности за стаж на български студенти, обучаващи се в чужбина по изцяло нов, гъвкав и достъпен начин. Дистанционните стажове предоставят за първи път възможност на кандидатите да вземат участие в стажантска програма без да е необходимо да напускат страната, в която се обучават.

Стажовете ще бъдат обявени по страни, както и по теми и/или области за проучване, за които студентите ще кандидатстват. Резултатите от проучванията им ще бъдат добра основа, която те ще могат да използват за разработването на бакалавърска или магистърска теза, докторат, статии и др. В същото време ползите за администрацията ще бъдат свързани най-вече с достоверността и надеждността на готовия продукт – анализ, проучване и т.н., чиято добавена стойност ще е много висока.

По време на стажа при разработване на темата, която му е възложена, студентът ще бъде насочван и подкрепян от наставник.

Този иновативен подход дава възможност на студентите както да открият нови възможности за развитие и професионално ориентиране, така и да придобият нови знания и умения в определена сфера от държавната администрация. По този начин те ще могат да допринасят за развитието на страната си и да участват активно в обществения й живот дори от разстояние.

Условия за кандидатстване

Могат да кандидатстват български студенти, които се обучават във висши училища извън страната, след завършен ІІ курс, без значение от степента (бакалавър, магистър, доктор) и формата (редовно, задочно, дистанционно) на обучение. В зависимост от обхвата и сложността на темата, по изключение могат да бъдат поставяни и допълнителни условия.

В рамките на инициативата всеки студент има право да кандидатства за максимум 5 стажа. Подборът на студенти, интервюто, провеждането и приключването на стажа ще бъдат изцяло онлайн. Всеки кандидат за стаж трябва да премине онлайн тест на Портала за студентски стажове http://staj.government.bg/. За провеждането на интервюто ще се използват гъвкави методи като Facebook, Skype, Google+ или телефонно интервю. Темите, за които ще кандидатства студента, трябва да съответстват на професионалното направление, в което се обучава. Стажовете ще са с продължителност от 10 до 45 дни и са неплатени.

Важни срокове

Всички стажантски позиции ще бъдат обявени на Портала за студентски стажове в държавната администрация http://staj.government.bg/ на 4 октомври 2013 г. , 16.00 ч.

Крайният срок за регистрация и кандидатстване на студентите е до 25 октомври 2013 г. включително. Провеждането на интервютата ще приключи до 5 ноември 2013 г.

Провеждането на дистанционните стажове в държавната администрация ще започне от 6 ноември и ще приключи до 31 декември 2013 г.

Информация за инициативата ще бъде разпространена чрез посолствата, задграничните представителства, трудовите аташета на Р. България, Държавната агенция за българите в чужбина и сайтовете на всички министерства.

За допълнителна информация:

тел.: +359 2 940 2626, 940 2494; е-mail: [email protected]

 

Даниела Сечкова,

координатор на инициативата

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.