Home » Е-Списание, история, политика

Сръбски изследовател: На когото е училището, на него е Македония

2013.08.12 Няма коментари
Spread the love

“Čija je škola, toga je Maćedonija” (“Комуто е училището, томува е Македония”), под това заглавие сръбският автор Владан Йованович публикува статия в сайта Pescanik.net. 

.

р“Ако тази статия я беше написал някой български автор, всички сърби и “антични” македонци щяха да скочат срещу нея. Само че авторът е добросъвестен и компетентен сърбин, а останалото са нелицеприятни факти, разгледани от достатъчно дълга историческа дистанция.”смята Иван Николов, председател на Културно-информационния център на българите в Босилеград.

.

Откъс от “Čija je škola, toga je Maćedonija” , преведен на български*:

Сръбският крал Александър на посещение в ново училище в Скопие. Снимка: http://pescanik.net

Сръбският крал Александър на посещение в ново училище в Скопие. Снимка: Pescanik.net

“Просветната политика на югославското кралство бе обременена от провеждането на антибългарска акция във всички учебни програми и планове. Светозар Прибичевич като министър на просветата още през февруари 1922 г. предлага мерки, които подразбират насърчаване на обучението в групата на т.нар. Национални предмети – сръбски език, национална география и история: „Да се настоява сред нашата училищна младеж да се утвърждава убеждението, че нито техните родители, нито техните предци нямат нищо национално общо с формирането и живота на българския народ”.

Отстраняването на „българщината” е систематично провеждано още след Балканските войни, но достига своя връх между двете световни войни. Натискът е в областите до българската граница, но и в цялото Повардарие. На учителите от Скопската област през 1928 г. е налагано да обърнат особено внимание на „националното възпитание” и основаване на хорове, дружества  за трезва младеж, по стрелба и соколски дружества.”

.

За съжаление не разполагаме с превод на български на целия текст на Йованович, но за онези наши сънародници, които живеят в Сърбия и в Македония, той едва ли би бил и нужен. Те могат да прочетат статията на Йованович в Pescanik.net в оригинал.

В статията се прави историческа ретроспектива на това как основното образование в Македония е било превърнато в основа на културната асимилация, как учителите са станали едновременно пропагандатори и жертви на т.нар. “македонски метод” и пр. Текстът извежда различни аспекти на асимилационната политика, провеждана в Македония и в Косово от Кралство Югославия.

 

Еврочикаго

———————————————————————

* Преводът е на Иван Николов.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.