Home » Избрано, политика

Легитимността на „протестиращите“, преговарящи с правителството, става все по-съмнителна

2013.08.12 Няма коментари
Spread the love

НСО е имала последната дума кой ще e на разговорите с премиера и точно тя допуснала осъждания Бисер Миланов

Панайот Ангарев, в. “Сега”*

.

Снимка: Юлиян Савчев, в. "Сега"

Снимка: Юлиян Савчев, в. “Сега”

 

 

 

 

 

 

 

 

Легитимността на протестиращите, които имат честта да преговарят с правителството, става все по-съмнителна. Организациите настояват ежемесечните им срещи с властта да се провеждат при закрити врата и в отсъствие на медиите, обясниха пред “Сега” неофициално от Министерския съвет.

Сдруженията, сред които граждански форум “Промяна”, движение “Свободни, можещи, силни” и “Коалиция на протеста”, настояват, че така ще се избегне изопачаване на думите им. Заради това последната среща в петък съвсем се превърна в имитация на диалог, което отблъсна други участници.

“Трябва да има по-широк достъп до тези срещи. Задължително трябва да има публичност”, коментираха вчера пред ТВ7 Ангел Славчев, едно от лицата на февруарските протести, и Ирмена Кръстева от гражданско движение “Сила”. В петък Славчев напусна срещата преди края й, възмущавайки се, че е закрита за медиите. Според него подобен подход води до спекулации. “Отвън имаше протестиращи, които веднага казаха, че съм подкрепил правителството, а то не е така”, обясни той.

Много са въпросите и около достъпа до тези срещи. Записването за тях се прави предварително и според част от протестиращите право да участват имат само “удобни” за правителството организации. По неофициална информация списъкът се подготвя от секретарката на началника на кабинета на премиера Пламен Орешарски. Изискването било предварително да се дадат данните на желаещите да участват, както и да са представители на определена организация. “За съжаление имаше доста хора, които искаха да влязат, но не бяха допуснати, защото не присъстваха в предварително подготвения списък”, коментира Ангел Славчев. От МС обаче обясниха, че дават списъка с желаещите за среща с Орешарски на Националната служба за охрана, която има последната дума кой да присъства и кой – не, тъй като сградата на “Дондуков” 1 е със специален пропускателен режим. Не е ясно по какви критерии НСО пресява участниците в срещите.

С разрешението на държавните гардове на последната среща в петък е присъствал и Бисер Миланов от движение “Свобода”. Участието му предизвика негативни коментари във форумите, тъй като той е осъждан. Миланов беше задържан и на няколко пъти по време на протестите по подозрение, че готви провокация. Той има и няколко присъди. “Аз съм осъждан, но това не значи, че съм престъпник. Най-големите престъпници са тези, които ни управляват”, обясни пред “Сега” Миланов, който се оплака, че след срещата е бил спрян за проверка на бул. “България”. Миланов се оплака, че не го пускали в сградата на парламента, когато иска да си говори с депутати. Сградата на НС също се охранява от НСО.

Миланов определи като репресия прякора, с който е известен в медиите – Петното. Според него той му е бил сложен от полицаите, но така му викали още от училище заради белия кичур на главата му. По време на срещата с Орешарски той поискал от вътрешния министър Цветлин Йовчев да спрат репресиите срещу организацията, която имала близо 300 хил. членове. Миланов също така е предложил негови съратници да сформират доброволни отряди и “да подпомогнат правителството за отстраняването на Джордж Сорос от България”. Засега нямало отговор от Йовчев. Какви други искания се отправят пред кабинета от името на протестиращите и дали са в същия тон, остава тайна за обществеността заради поверителността на срещите. 

———————————————————————

* Заглавието е на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.