Home » Авторски страници, българи зад граница

Bulgarian International Television. За плановете на новия ТВ канал

2013.08.11 5 коментара
Spread the love
Снимка: www.bitelevision.com

Снимка:  bitelevision.соm

Телевизионен канал за българите в Северна Америка, наречен BIT (Bulgarian International Television), вече излъчва в интернет от предградието на Чикаго Бенсънвил. BIT стартира на 18 юли с едночасова емисия новини, последвана от филм за третия български събор в Чикаго.

Собственици на медията са братята Павел и Румен Вълневи, които притежават голяма транспортна компания, Amerifreight Systems LLC. Те са и организатори на българския събор в Чикаго – два дни с музика, танци, спортни турнири и забавления, който се превръща вече в традиционен.

„Телевизията е насочена към цялата българска общност извън България. В момента това са около 2 млн. българи, които живеят извън страната”, казва при откриването собственикът на канала Павел Вълнев. “Точно това е нашата аудитория. Ние започваме онлайн излъчване първоначално, след това ще бъде качена на кабелна ТВ и на по-късен етап ще бъде в ефир.”

От своя страна директорът на новините Ясен Дараков споделя в интервю за Bulgarians in Detroit Newsletter, че плановете на телевизията са да отвори бюро в Лондон и в други градове/страни по света, където има големи български общности (като Испания и Гърция).  „Първоначално аудиторията са ни близо половин милион българи, които живеят в САЩ и Канада… Целта ни е да бъдем телевизията на българите в чужбина.“, казва в цитираното интервю Дараков. BIT организирала и студио в София, откъдето смята да излъчва част от сутрешния блок и да кани гости – политици, бизнесмени, актьори и пр., които да гостуват дистанционно на телевизията.

Както се вижда, новият ТВ канал има амбициозни планове и всичко щеше да бъде радващо, ако  в. „България Сега“, издаван в Чикаго, не ни информира на страниците си, че срещу компанията на братя Вълневи – Amerifreight Systems LLC, има заведено дело.

Вестникът пише, че: „На 7-ми юни 2013 в Cook County Circuit Court, Chicago, USA бе заведено дело срещу Amerifreight Systems LLC. и няколко транспортни компании, в които фигурират Павел Вълнев и Румен Вълнев (Amerifreight Inc., Amerifreight Holding LLC., Amerifreight Transportation Inc., Valtrans Express, Valtrans Logistics Inc.), както и индивидуално срещу Павел Вълнев и Румен Вълнев. Ищец по делото е Джоел Ривера, който, според съдебния иск, е работил за Amerifreight Systems LLC. през периода от 25 май 2010 до 21 юли 2010 без да му бъде платено.“ Срещу Вълневи е бил подаден т.нар. Class Action Law Suit – вид колективен иск, при който голяма група ищци подават съдебен иск, понеже имат сходни претенции към ответника. (При такъв иск всеки, който може да демонстрира пред съда, че е пострадал по подобен начин, както ищеца/ищците, които започват делото, принадлежи също към класа/групата от ищци.)

Според в. „България Сега“ пълният списък на транспортните компании, срещу които е заведено дело # 13CH13503 в Cook County Circuit Court, Chicago, IL, е следният: AMERIFREIGHT SYSTEMS LLC (създадена на 11.12.2006 г., LLC Мениджър Павел Вълнев); AMERIFREIGHT HOLDING LLC (създадена на 10.03.2011 г., LLC Мениджъри Павел Вълнев и Румен Вълнев); AMERIFREIGHT, INC. (създадена на 15.04.2008 г., Президент – Румен Вълнев); VALTRANS EXPRESS INCORPORATED (създадена на 7.09.2004 г., Президент – Павел Вълнев); VALTRANS LOGISTICS, INC. (създадена на 5.01.2006 г., Президент – Павел Вълнев, Агент – Румен Вълнев).

В заведения съдебен иск се твърди, че:

Фрагмент от съдебния иск. Снимка: в. "България Сега"

Фрагмент от съдебния иск.  Снимка:  в. “България Сега”

„12. За да попълнят работните места за шофьори в техния бизнес, Ответниците търсят новопристигнали имигранти, предимно испаноговорящи и източноевропейци, много от които “са без документи” и нямат право легално да работят в Съединените американски щати.“

Както и че:

„36. Ответниците умишлено са организирали бизнеса си като са използвали различни корпорации и фирми с ограничена отговорност по начин, по който да могат да осъществят тяхната схема за отдаване под наем и плащане – един от Ответниците би отдал под наем оборудване на Ищеца и членовете на групата на ищците, а друга фирма на Ответниците би използвала труда им като предполагаеми “независими доставчици” (independent contractors).
37. В действителност обаче, индивидуалните ответници ПАВЕЛ ВЪЛНЕВ и РУМЕН ВЪЛНЕВ са имали доминиращо влияние във всички фирми на Ответниците до такава степен, че или единия, или другия, или двамата са фигурирали в тях.
38. Фрагментната структура на бизнеса на Ответниците не е имала легитимна бизнес цел и просто е била претекст, който Ответниците са използвали, за да се опитват да избегнат прилагането на Закона за минималната работна заплата в Илинойс (IMWL), Закона за изплащането на работните заплати в Илинойс (IWPSA) и на други закони.“

(Повече информация за това дело може да се прочете в публикацията на в. „България Сега“.)

***

Мотото  на спонсорирания от Вълневи проект  е “На ваша страна”.  Надяваме се то не е само рекламно послание. Защото за създаването на подобна медия трябват доста пари, но… и само с пари не става. Българската емиграция и в САЩ, и по света наистина е голяма и има много какво да се направи, ако една “Българска международна телевизия” действително иска да бъде на нейна страна. Което разбира се е доста по-трудно.

.

Пол Петров

5 коментара »

 • НЕ на DPS said:

  Богати помаци, собственици на транспортна компания с над 600 ТИР-а, правят нова българска телевизия в Чикаго, научи ексклузивно “ШОУ”. Говори се, че ДПС стои зад амбициозния проект на двамата братя Павел и Румен Вълневи и финансира начинанието.

  http://www.blitz.bg/article/34998

  ДПС се осра и в САЩ 🙂

 • Nik said:

  “Българите в Чикаго (…) недоумяват как е възможно всичко това да се случи, като се има предвид, че (…) се искат и сериозни инвестиции, за да се стартира подобно начинание. Какъв е този модел на развитие, който позволява на двама българи, дошли на студентска бригада в САЩ през 2003 г., да развиват днес процъфтяващ транспортен бизнес с мултимилионен оборот (…) Защо този модел, ако е толкова доходен, не се използва от останалите транспортни компании, някои от които са вече десетки години в този бизнес?”

  Такива въпроси могат да си задават само българи, които отдавна са напуснали България в търсене на нормални условия на работа и живот за себе си и своите семейства.

  В действителност, предприемаческата епопея на двамата братя е типична за съвременната българска действителност. Както стартът, така и развитието на бизнеса им в САЩ са белязани от характерните черти на успеха на основните играчи в българската икономика:

  – лягат си бедни шушумиги, събуждат се богати мултимилионери (парите са дошли или в куфарче, или са преведени от секретни сметки на тайните служби в западни банки);

  – работниците им в по-голямата си част са наети без трудов договор, за тях не се плащат осигуровки, приходите не се осчетоводяват, данъци в хазната не се внасят (наричат го “сива икономика”);

  – обикновена практика е заплатите на така наетите работници да се забавят с месеци, да са по-ниски от уговорените “на четири очи”, често и въобще да не се изплащат от работодателя;

  – на фона на ужасяващата картина на безработицата (само преди час по “Нова телевизия” Георги Кадиев – депутат от “БСП” – заяви, че дори в София основният проблем е намирането на работа) хората се съгласяват на всичко, само и само да донесат някой и друг мизерен лев в оскъдния семеен бюджет;

  – при подобна геноцидна практика нормата на печалбата многократно надвишава нормалните стойности, допустими в държавите с нормален правов ред;

  – примерът с печално известния Делян Пеевски говори достатъчно красноречиво в полза на констатацията, че след присвояването на икономическите лостове партийната номенклатура посяга и към “четвъртата власт” – медиите – за да може да овладее и да зомбира и душите на икономически поробеното население.

  Въпросните братя допускат само една грешка, като прилагат този оказал се успешен в постсоциалистическа България модел:

  САЩ не са им България!

 • Милен said:

  Според Дарик нюз: Съдят братя Вълневи в Чикаго за “спестени” заплати

  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1128188

 • No name said:

  Защо масата от българското общество отказва да повярва, че с много труд някъде по света е възможно да се изградят “империи”. Америка дава тази възможност на предприемчиви и здраво трудещи се хора. Съгласна съм, че това в България не може да се случи.

  Стига с тази злоба, завист и подозрение за политическа конспирация дори зад океана!

 • Krokodila Gena said:

  В тази Телевизия има ли един свестен журналист….. Пълна смехория…Едната срича като първолак, запъва се на всяка дума..Галето…дето е нелегална и гаджето и лежи по затворите за кредитни карти. Другите и те…никой няма докумнети, нелегални и смешни журналисти. Как имат смелост без статут да упражняват такава професия…То поне да бяха професионалисти…..една комисия да им влезе в офиса, и ще ги запчатат отворковците….

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.